Evenimente — April 23, 2020 at 4:46 pm

4GILE MINDS Digital Conference are loc online, pe 7 mai

by

4GILE MINDS Digital ConferenceMetro Systems România și 4gile Minds anunță cel mai mare eveniment din România dedicat metodologiei care a contribuit major la evoluția industriei software la nivel mondial: 4GILE MINDS Digital Conference. În era în care tehnologia evoluează rapid, iar complexitatea aplicațiilor software a crescut exponențial, modul de lucru Agile permite dezvoltarea unor produse inovatoare, într-un timp scurt – comparativ cu metoda tradițională, în care procesul de lucru poate dura ani, cu riscul ca produsele rezultate să fie deja învechite. Conferința se adresează industriei IT&C, mediului de business și antreprenorial și are loc online, pe 7 mai, cu participare gratuită.

Ce înseamnă Agile?

Având ca punct de plecare Manifestul pentru Dezvoltarea Agilă a Software-ului (2001), Agile a apărut ca un set de valori și principii ce promovează importanța colaborării, flexibilității și axarea pe nevoile clienților, considerând produsele software funcționale drept cel mai valoros indicator al progresului. Potrivit studiilor, cele mai importante trei motive pentru adoptarea metodologiilor de lucru agile sunt: livrarea accelerată a produselor software, gestionarea priorităților aflate în continuă schimbare și productivitatea crescută.

Astfel, Agile a devenit din ce în ce mai popular în dezvoltarea produselor software, reușind să depășească limitările modului de lucru tradițional (Waterfall). În abordarea tradițională, produsele sunt dezvoltate secvențial: o dată preluate cerințele, acestea nu se mai schimbă pe parcursul implementării, necesitând o planificare riguroasă.

„Având în vedere viteza cu care tehnologia avansează azi, ne mai permitem oare luxul de a petrece ani de zile pentru a crea produse care, la momentul finalizării lor, vor fi probabil învechite? În ultimele decenii, complexitatea aplicațiilor software a crescut masiv și ne dăm seama că identificarea tuturor cerințelor încă de la început este imposibilă. Modul de lucru Agile a venit ca răspuns la aceste limitări, renunțând la abordarea secvențială și promovând un mod de lucru iterativ, flexibil și emergent. Într-o industrie a schimbării constante și a incertitudinii, avantajul competitiv al companiilor dezvoltatoare de software este tocmai capacitatea lor de a inova și a se adapta”, declară Cătalin Paterău, Agile master în cadrul comunității 4gile Minds din Metro Systems România.

Agile a depășit granițele industriei software: poate fi aplicată în orice domeniu

Chiar dacă metodologia Agile este mai populară în industria software, se poate aplica azi în orice domeniu, cu beneficii majore: minimizarea riscului de a investi timp și resurse în dezvoltarea unui produs ce nu corespunde nevoilor reale ale utilizatorilor, o mai bună predictibilitate și un feedback rapid. În marile companii, „umanizează”, simplifică și apropie procesele de nevoile reale ale echipelor și clienților, în timp ce în companiile mici, Agile creează disciplină și reduce riscurile.

Metoda de lucru Agile este esențială pentru start-up-uri, unde nevoia de validare a ideilor este și mai mare. Procesul prin care o companie devine agilă este unul complex și se poate întinde pe câțiva ani, în funcție de dimensiunea organizației, precum și de cultura și procesele inițiale ale acesteia.

Cu o echipă de 800 de angajați, Metro Systems România este una dintre cele mai agile companii din industria software din țară. Procesul de tranziție către practici și o cultură organizațională Agile a început în 2015 și continuă acum cu agilizarea întregului business.

„Astăzi, este important să înțelegem că Agile nu mai reprezină doar adoptarea metodologiilor la nivel operațional (Scrum, Kanban, XP Parctices etc.), ci agilizarea întregii companii, inclusiv a strategiei de business. Iar pentru asta, avem nevoie de îmbinarea mai multor concepte – Lean Startup, Data Driven Mindset, Design Thinking, Objectives & Key Results (OKRs) -, care creează focus la nivel de companie și o aliniază în jurul unor obiective comune, eliminând pierderile de resurse și timp. Inovația, Transformarea Agilă și Product Management-ul sunt cele trei topicuri principale de discuție în cadrul evenimentului 4GILE MINDS Conference și unele dintre cele mai dezbătute la nivel de industrie, prin care încercăm să arătăm viitorul business-ului, cu ajutorul unor experți Agile de top locali și internaționali”, adaugă Daniela Lica, Agile master în cadrul comunității 4gile Minds din Metro Systems România.

Cel mai mare eveniment dedicat Agile din țară

4gile Minds, comunitatea Agile din Metro Systems, a luat naștere ca răspuns la nevoia continuă de optimizare și eficientizare a proceselor agile din cadrul campaniei și nu numai.

„Am creat comunitatea 4gile Minds atât pentru a învăța mai multe de la oamenii din alte organizații, precum și pentru a împărtăși ceea ce am învățat noi, în ultimii 5 ani. Business Agility presupune un proces de învățare continuă, experimentare și adaptare rapidă, nu o destinație. Nu putem ști concret cum vor arăta aceste procese în câțiva ani, însă noi explorăm cele mai bune posibilități pe care le putem adapta contextului nostru. E nevoie să inovăm permanent și să setăm propriile trenduri, nu să le urmăm mereu pe cele existente, întrucât nu există rețeta perfectă pentru orice context”, declară Eugen Coanda, Agile leader în cadrul comunității 4gile Minds din Metro Systems România.

Astfel, comunitatea 4gile Minds oferă sprijin tuturor celor care vor să învețe mai mult, oferind ședințe de coaching 1:1 pe care le pot solicita pe pagina de Facebook. Comunitatea a organizat, de-a lungul timpului, o serie de evenimente externe, cu scopul de a împărtăși cunoștințele din domeniu și a explora.

Conferința 4GILE MINDS, cel mai mare eveniment organizat de comunitatea 4gile minds până acum, va avea loc online, pe 7 mai – o decizie agilă a echipei în contextul situației COVID-19. Printre speakerii evenimentului se numără Arie Van Bennekum, unul dintre autorii Agile Manifesto, cu o experiență solidă în Agile Transformation și Business Agility, Timo Salzsieder (CEO Metronom) și Jarl Meijer, Agile Coach Trainer și membru în Agile Consortium. Participarea la conferință este gratuită, cu înregistrare aici: shorturl.at/nFNR8.

Mai multe detalii despre cel mai mare eveniment din țară dedicat Agile (speakeri, program și agendă) pot fi găsite aici: https://conference.4gileminds.ro.