Esential — April 23, 2020 at 11:05 am

Partea bună a pandemiei

by

Work remotely with TeamsNevoia de soluţii eficiente pentru lucrul de la distanţă, în special de acasă, în perioada actuală de criză sanitară, împinge nume mari din universul IT să-şi folosească resursele vaste avute la dispoziţie, mai ales umane, pentru a găsi rezolvări la probleme altfel trecute cu vederea până acum.

De pildă, gigantul Google a anunţat recent lansarea unui serviciu de acces la distanţă cu performanţe comparabile mai vechii metode VPN.

BeyondCorp Remote Access este un instrument dezvoltat de divizia cloud a gigantului american care se bazează pe o abordare de tip zero-trust.

Abordarea e folosită de Google de ani de zile pentru forţa proprie de lucru, din ce în ce mai dispersată geografic la nivel global. În opinia oficialilor Google, problema de bază legată de accesul de la distanţă rezidă în VPN-urile folosite în mod normal de organizaţii. Infrastructura VPN tradiţională poate fi dificil de instalat şi gestionat de către echipele IT din organizaţii, şi nu suportă variaţii bruşte şi mari ale numărului de utilizatori conectaţi simultan.

De asemenea, şi metodele clasice de asigurare a securităţii de tip perimetral se pot dovedi problematice atunci când se pune problema modificării structurii forţei de muncă, care în cazul lucrului la distanţă înseamnă extinderea numărului de terţe părţi implicate în infrastructura organizaţiei, dar şi folosirea unui număr mai mare de angajaţi temporari. Spre deosebire de cele de mai sus, instrumentul dezvoltat de Google se bazează pe metoda verificării utilizatorului şi a identităţii dispozitivului folosit pentru a acorda acces la aplicaţiile organizaţiei, iar tot traficul de date este rutat printr-un proxy.

În acest moment, conform Google, instrumentul este disponibil doar pentru firme, însă compania intenţionează să ofere aceleaşi capabilităţi, acelaşi tip de control şi aceleaşi tipuri de protecţie suplimentară pentru orice gen de aplicaţie sau resursă pe care un utilizator individual are nevoie să o acceseze. Oficialii companiei admit că firmelor nu le va veni lesne să treacă la o astfel de abordare nouă a lucrului de la distanţă, însă promit că faţă de un VPN tradiţional, care poate dura luni de zile până la implementarea deplină, noul instrument BeyondCorp nu are nevoie decât de câteva zile.