Analiza — May 11, 2020 at 2:21 pm

Combinația dintre SD-WAN și AI oferă procese automatizate și agilitate pentru companii

by

Abstract futuristic digital and technology on dark blue color background. AI(Artificial Intelligence) wording with the circuit design.Rețelele definite de software (SD-WAN) și AIOps(Artificial Intelligence in IT Operations) sunt ambele vitale în operarea companiilor. SD-WAN-urile cresc disponibilitatea aplicațiilor, reduc costurile și, în unele cazuri, îmbunătățesc performanța. AIOps infuzează învățarea automată în operațiunile IT pentru a crește nivelul de automatizare. Acest lucru reduce erorile și permite întreprinderilor să facă schimbări la viteze digitale. Cei mai mulți consideră aceste tehnologii separate, dar cele două sunt pe un curs de coliziune și vor da naștere la ceea ce e denumit de specialiști AI-WAN.

Tehnologia SD-WAN sporește rezistența aplicațiilor, scade costurile de telecomunicații și adesea crește performanța aplicațiilor, dar sunt mai complicate decât rețelele WAN tradiționale. Configurarea inițială poate fi o provocare, dar problema mai mare ține de operațiunile în curs de desfășurare. Setarea și reglarea manuală a rețelei pentru a se adapta la schimbările companiei pot fi consumatoare de timp și predispuse la erori. O soluție este necesară pentru a aduce o automatizare mai bună a rețelelor definite software.

Iar această soluție este AI-WAN. La fel ca o mașină autonomă, un AI-WAN poate lua decizii bazate pe reguli diferite și se poate adapta la schimbări mai repede decât pot oamenii. Mașinile autonome monitorizează continuu condițiile rutiere, limitele de viteză și alți factori pentru a determina ce modificări trebuie efectuate. În mod similar, o rețea de autovehicule poate monitoriza, corecta, apăra și analiza fără implicare umană minimă. Acest lucru se realizează prin capabilități de automatizare alimentate de AI, evitând nevoia ca oamenii să se implice.

Deja operațiunile manuale vor împiedica întreprinderile să își atingă potențialul maxim. Un punct de date interesant din cercetările experților este faptul că este nevoie, în medie, de patru luni pentru a face schimbări într-o rețea. Acest lucru se datorează faptului că menținerea rețelelor vechi și remedierea neajunsurilor necesită prea mult timp. Un studiu ZK Research a descoperit că 30% dintre ingineri petrec cel puțin o zi pe săptămână în care nu fac altceva decât să rezolve probleme. SD-WAN-urile pot îmbunătăți aceste valori, dar există încă o povară grea pentru oameni.

Odată cu creșterea provocărilor de date cu care se confruntă întreprinderile pe măsură ce migrează în cloud, pur și simplu nu își permit să aștepte atât de mult. În loc să se teamă de faptul că AI va prelua locuri de muncă ale oamenilor, întreprinderile ar trebui să o implementeze. AI poate elimina eroarea umană, care este cea mai mare cauză a perioadelor de dezactivare a neplanificate ale rețelelor, și poate ajuta întreprinderile să se concentreze pe sarcini la nivel superior.

Administratorii își pot folosi timpul pentru a se concentra pe inițiative strategice în loc să rezolve probleme. Un alt punct de date de la ZK Research este că 90% din timpul necesar pentru remedierea unei probleme este petrecut în identificarea sursei. Acum, că aplicațiile se află în cloud și rulează pe dispozitive mobile, identificarea sursei unei probleme a devenit mai dificilă. AI-WAN-urile au capacitatea de a detecta chiar și cea mai mică anomalie, chiar dacă încă nu a început să afecteze activitatea.

SD-WAN-urile sunt concepute fundamental astfel încât toate regulile de rutare să fie gestionate central de către administratori și să poată fi transmise prin intermediul unei rețele. AI-WAN face un pas mai departe și permite administratorilor să anticipeze problemele înainte de a trece prin predicția de eroare. Poate regla chiar singur problemele de rețea înainte ca utilizatorii să fie afectați, îmbunătățind astfel performanța rețelei.

Securitatea este o altă preocupare. Totul, de la dispozitive mobile la Internet of Things (IoT) până la cloud computing, creează mai multe puncte de intrare noi și transferă resursele către marginea rețelei. Acest lucru duce întreprinderile la un risc de securitate, deoarece se străduiesc să răspundă rapid la schimbări.

Din ce în ce mai mult, furnizorii oferă analize bazate pe AI cu soluții SD-WAN pentru a spori securitatea rețelei. Astfel de soluții folosesc AI pentru a analiza modul în care anumite evenimente afectează rețeaua, performanța aplicației și securitatea. Apoi, creează recomandări inteligente pentru orice schimbare de rețea, cum ar fi utilizarea neautorizată a aplicațiilor SaaS.
Revenind la analogia automobilului autonom, AI-WAN-urile sunt concepute pentru a menține drumurile clare și fără accidente. Acestea permit rețelele mai inteligente, care se pot adapta rapid la schimbarea condițiilor și se vor repara automat, dacă este necesar. Având în vedere cererile tot mai mari de aplicații cloud computing și SaaS, rețelele inteligente sunt viitorul, iar afacerile care se gândesc la viitor sunt deja pe locul șoferului.

AI-WAN poate părea futurist, dar există o serie de furnizori care îl livrează sau sunt în proces de a aduce soluții pe piață. Furnizorul de servicii gestionat Masergy, de exemplu, a introdus recent AIOps pentru SD-WAN pentru a furniza o rețea autonomă și are cea mai completă ofertă.

Open Systems, un alt furnizor de servicii gestionate, a extras Sqooba bazat pe cloud pentru a adăuga AIOps la rețeaua sa și la serviciile de securitate. Ținând cont de tema M&A, VMware a achiziționat recent provideru AIOps Nyansa și l-a transferat în grupul său VeloCloud SD-WAN. Această mișcare oferă VMware capabilități similare rețelelor Aruba, care inițial au aplicat AI la soluționarea problemelor WiFi, dar acum îl aduce la oferta sa de la SD-Branch.

Citiți și:

Accent pe securitate

SD-WAN pare încă o opţiune controversată

Strategii de simplificare a rețelelor complexe