Analiza — May 20, 2020 at 10:52 pm

Schimbare majoră de priorităţi IT

by

La două luni după ce multe ţări de pe glob au intrat în aşa-numitul fenomen de lockdown din pricina pandemiei de Covid 19, Gartner a emis o previziune de scădere cu 8% a cheltuielilor IT la nivel global în 2020, o cifră care putea fi socotită drept catastrofică în oricare alt an. Având însă în vedere că unele ţări previzionează scăderi ale PIB-ului naţional de peste 30% în semestrul doi al acestui an, în termeni relativi, cifra de 8% ar putea însemna, mai degrabă, că sectorul IT va ieşi din criză drept unul din cei mai viguroşi supravieţuitori.

business woman using mobile payments online shopping and icon customer network connection on virtual screen, m-banking and omni channelLa începutul acestui an, studiile de previziune indicau încredere. La nivel european, de pildă, Gartner arăta, la finele anului trecut, că doar 15% din factorii de decizie IT se aşteptau la descreşteri de bugete în 2020, în vreme ce peste 50% se aşteptau la creşteri. Zonele de maxim interes pentru cheltuieli erau cele din tehnologiile esenţiale care sprijină transfomarea digitală, cum ar fi cloud, infrastructura de reţea şi securitatea. În acelaşi timp, mobilitatea, inteligenţa artificială, Internet of Things, modernizarea aplicaţiilor şi îmbunătăţirea experienţei clienţilor se regăseau pe poziţii înalte în topul priorităţilor legate de proiectele IT.

De atunci însă, au apărut schimbări pe alocuri dramatice ale circumstanţelor. Una din schimbările majore, conform firmelor de analiză, este aceea că factorii de decizie IT au pus pauză sau chiar revizuiesc structura de cheltuieli IT non-critice pentru business, chiar dacă îşi continuă proiectele începute. Dovezi legate de anularea de proiecte mari nu au apărut încă nicăieri. A doua schimbare majoră este că se manifestă clar la nivel global tendinţa de accelerare a transformării digitale.

Surprinzător sau nu, campioane ale acestei accelerări sunt tehnologiile care sprijină lucrul la distanţă. Practic, adoptarea unor astfel de tehnologii a devenit prima prioritate pentru organizaţiile care pot funcţiona astfel. Asta în condiţiile în care anterior crizei mai puţin de 20% din factorii de decizie IT socoteau tehnologii precum conferinţele video sau cele web ca fiind o prioritate de cheltuieli. Acum tehnologii precum software-ul de colaborare, comunicaţiile unificate şi VPN au devenit esenţiale.

Pe măsură ce factorii de decizie IT privesc către mediul de lucru post-pandemie, criteriile esenţiale pentru tehnologii care vor fi luate în considerare vor fi agilitatea, fiabilitatea şi rata înaltă de răspuns la cerinţe. Asta va însemna o concentrare tot mai mare pe data science şi analytics, pe Internet of Things pentru înţelegerea mai bună a mediului fizic de lucru şi, poate cel mai important, pe inteligenţă artificială şi automatizare, în urma faptului că firmele vor căuta moduri de a menţine deschise permanent cât mai multe zone de business în eventualitatea unor noi valuri de pandemie care să ducă la noi fenomene lockdown.

Este cert că pandemia de coronavirus a adus schimbări esenţiale în universul tehnologic. Noile tehnologii încep să fie implementate în termeni de săptămâni, nu de luni de zile. Firmele care rămân încremenite în moduri de lucru vechi, non-agile, nu mai sunt capabile să răspundă provocărilor.

Factorii de decizie la nivel de business sunt mai deschişi acum faţă de noile tehnologii mai mult ca oricând înainte. Cine va şti să profite de pe urma acestei situaţii nu va avea decât de câştigat în viitorul imediat.