Bizpoint — May 29, 2020 at 1:44 pm

Se intensifică intenţia de mutare în cloud

by

agile-cloud-ts-100588281-primary.idgeConform unui recent raport publicat de firma de analiză O’Reilly, aproape jumătate din firme la nivel global intenţionează să-şi mute cele mai multe din aplicaţiile folosite în medii cloud, în special în medii de cloud public, până la sfârşitul acestui an.

Studiul, care a însemnat intervievarea unui număr de aproape 1500 de ingineri software, şefi de echipe tehnice şi alţi factori de decizie din echipele IT, nu arată clar dacă o asemenea intenţie a fost puternic accelerată de pandemia globală de coronavirus, care a declanşat noi moduri de realizare a afacerilor. Cert este însă că unul din rezultatele acestui studiu arată că o cincime din firme (21 la sută mai exact) îşi au deja aplicaţiile de lucru exclusiv găzduite în mediu cloud.

La ora actuală, circa jumătate din firme rulează aplicaţii on-premises, circa 40% combină implementări de aplicaţii în medii de cloud privat şi public, iar aproape 55% din firme utilizează servicii cloud multiple. În context, peisajul furnizorilor de servicii cloud începe să fie dominat de mediile de cloud public, deja tradiţionala treime compusă din AWS, Microsoft Azure şi Google Cloud ajungând să deţină, practic, întreaga piaţă de profil.

În această ultimă privinţă, raportul arată că, în vreme ce clienţii Azure şi Google Cloud declară că utilizează şi servicii AWS, reciproca nu este neapărat adevărată, ceea ce indică o dominare a pieţei de către Amazon. Autorii raportului susţin că rezultatele sunt un indiciu clar că firmele se îndreaptă spre adoptarea mediilor cloud ca soluţie principală pentru infrastructura IT. Mai mult, ei afirmă că firmele care deja au ancore solide în astfel de medii dispun, de asemenea, de potenţialul necesar pentru dezvoltarea viitoare de servicii software şi servicii bazate pe inteligenţă artificială de o mai mare calitate şi mai eficiente, ceea ce va însemna un avantaj relevant faţă de concurenţă.