EDUCATIE / JOB — June 10, 2020 at 9:42 am

Cum să folosești inteligent timpul când lucrezi de acasă

by

Ultimele luni au produs o digitalizare forțată în multe domenii: de la activități profesionale, la evenimente, de la training-uri până la cumpărături de bunuri de consum. Desigur, o bună parte dintre acestea se aflau deja pe un trend ascendent, cum ar fi forța de muncă de la distanță sau e-learning, dar – fără îndoială – contextul internațional al pandemiei COVID-19 a fost un stimulent fără precent.

veracomp-stireAstăzi pare oarecum incredibil că a fost nevoie de un asemenea rău pentru a transfera la scară largă interacțiunea socială în mediul virtual, de vreme ce toate datele erau în favoarea unei astfel de schimbări.

Încă din 2017, Harvard Business Review indica dorința angajatilor de a putea lucra de acasă ca fiind unul dintre principalele beneficii în perspectiva angajatului. Astăzi, 98% dintre angajații care au experimentat lucrul de acasă în ultimele luni afirmă că își doresc să continue să aibă posibilitatea de a lucra de la distanță și pe termen lung, fie în totalitatea programului de lucru, fie ca o opțiune parțială, conform PC Mag. Printre cele mai frecvente argumentele ale lucrului de la distanță se numără flexibilitatea și creșterea productivității, ceea ce se traduce prin timp câștigat pentru angajat.

Și cursurile online aduc un beneficiu substanțial de timp: între 40-60% mai puțin timp alocat pentru același curs care ar avea loc într-o sală de curs. Totodată, transferul în mediul virtual al cursurilor vine cu un plus de calitate în procesul învățării: în urma unui curs parcurs online, gradul de retenție a informației este de 25-60% față de 8-10% în sala de curs. Explicația? Mai puține distrageri ale atenției și posibilitatea de a parcurge materialul de curs în ritm propriu. (Vezi sursa)

Crește-ți valoarea

Desigur, nu întotdeauna este simplu să lucrezi, să înveți sau să fii creativ acasă. Trebuie să te ocupi de gospodărie, de gătit, iar dacă ai și ceva copii prin preajmă, trebuie să le acorzi și lor mai multă atenție. Și oricât ar fi parentigul de minunat, abordarea 24*7 este imposibil să nu îți dea ceva bătăi de cap. Dar ai învățat deja în ultimele luni cum să gestionezi situația sau cel puțin te-ai obișnuit cu jongleria lucrului de acasă.

Imediat după criza economică din 2008 s-a popularizat intens sintagma transformăm provocările în oportunități, care mai apoi a fost integrată în afaceri și chiar la nivel experiențelor personale, uneori excesiv. Ți s-a spart țeava de la baie? Transformă provocarea în oportunitate: acum ai ocazia să înlocuiești instalația învechită cu una nouă de cupru sau pexal. Te-a părăsit iubita? Transformă provocarea într-o oportunitate: ai mai mult loc în pat și nu trebuie să împarți cu nimeni tortul din frigider. Gluma-i glumă, dar are un miez de adevăr. Cum putem să trecem prin aceasta perioadă, care ne afectează atât economic cât și la nivel personal și totuși să scoatem ceva bun din ea?

Nici o transformare nu e simplă, nu e ca si cum iei o provocare, o bagi în joben și să scoți de acolo o oportunitate. Orice transformare presupune un proces și un minim efort. Pentru că se știe, pentru orice lucru bun este nevoie de un strop de transpirație – fizică sau metaforică.

Dacă ești dispus să faci acest minim efort și ești o persoană care apreciezi și vrei să exploatezi oportunititățile, atunci acesta este momentul – dacă nu ai facut-o deja – să dedici un pic mai mult timp dezvoltării tale – profesionale sau personale.

Cursuri și certificări online

Acum este cel mai bun moment să faci cursuri online. Cam tot ce se întâmpla în cluburi sau în săli de seminar până în martie 2020, astăzi s-a mutat în mediul online. Desigur, asta înseamnă un nivel mai redus de interacțiune socială, dar cu siguranță un nivel sporit de disponibilitate și – în multe cazuri – un cost mai redus de timp și bani.

Iar atunci când vine vorba de cursuri, sunt atât de multe lucruri pe care fiecare dintre noi le poate învăța!

Este momentul să te pui pe tine în prim plan.

Poate te interesează ceva nou? Poți alege cursuri de gătit sau inițiere în limba japoneză, cursuri de șah sau GO sau să înveți să cânți la pian.

Poate vrei să te perfecționezi? Sau să iți extinzi competențele? Poți face un curs de nișă, de supraspecializare pe domeniul pe care activezi. Pot fi tutoriale gratis, dar și mai bine ar fi un curs care să îți dea o certificare sau atestare la final. În felul acesta la sfârșitul zilei vei putea monetiza tot acest timp și efort.

Oricare dintre variante este perfectă. Orice nouă cunoștință sau aptitudine însușită înseamnă un plus de valoare, pentru că suntem ceea ce învățăm și ceea ce știm să facem.

Red Hat a lansat în această perioadă programe speciale de training și certificare, fără a mai fi necesară deplasarea cursanților sau a instructorului în centrele educaționale. Cursurile virtuale înseamnă costuri mai reduse de timp și bani, dar același caștig pe termen mediu și lung pentru cursanții certificați.

Dacă nu te-am convins că investiția într-un curs îți va conferi plus valoare, ia-o altfel: este rețeta perfectă pentru sănătatea ta mintală. Este la fel de bine ca atunci când decizi să iei o carte și să o citești. Îți va ocupa timpul și mintea în mod productiv și îți va pune neuronii să facă gimnastică de inviorare!