Esential — July 2, 2020 at 2:18 pm

Pregătire pentru explozia plăţilor digitale

by

Afro businessman giving credit card to barmanAsociaţia de Plăţi Emergente (EPA), o organizaţie la nivel global a procesatorilor de plăţi, afirmă în cadrul unui recent raport că metodele de plată contactless şi cele pur digitale vor cunoaşte o creştere semnificativă în popularitate ca rezultat direct al pandemiei Covid 19.

Conform raportului, metode de plăţi pur digitale precum Apple Pay sau Android Pay vor ajunge în scurtă vreme să concureze serios metode şi furnizori mai tradiţionali de plăţi, cum ar fi cardurile de debit sau de credit.

Însă nu doar pandemia este cea care accelerează ritmul unei astfel de schimbări. Autorii raportului susţin că tranziţia ar fi avut oricum loc, chiar dacă într-un ritm mai lent, mai ales datorită generaţiilor mai tinere, mult mai familiarizate cu tehnologii precum portofelul digital. În ciuda acestei schimbări care se petrece în mod organic, transformarea nu va avea loc fără provocări, mai ales pentru furnizorii de astfel de noi servicii.

Raportul afirmă că astfel de afaceri vor trebui să acorde o atenţie specială şi să fie extrem de prudente din punct de vedere al gestionării datelor clienţilor şi din punct de vedere al gestionării plăţilor transfrontaliere. Tendinţa arată că metodele de plată devin tot mai puţin importante în comparaţie cu platforma folosită. Este motivul pentru care tot mai multe companii mari de tehnologie pătrund în industria serviciilor financiare, cel mai notabil exemplu din ultima vreme fiind Facebook, care şi-a anunţat cu ceva vreme în urmă intenţia de a emite o monedă denumită Libra şi care de dată mai recentă a anunţat lansarea plăţilor prin aplicaţia WhatsApp, în cadrul unui proiect pilot care se va desfăşura în Brazilia.