Transport/Travel — July 7, 2020 at 5:04 pm

Mașinile autonome ar putea limita propagarea pandemiilor de tipul COVID-19

by

Mașinile fără șofer și tehnologia auto ar putea juca un rol esențial în gestionarea viitoarelor pandemii, potrivit unei echipe de cercetători de la Centrul de Cercetare pentru Software din Universitatea Limerick. Astfel, vehiculele cu o înaltă automatizare ar putea oferi un mod eficient de a identifica persoanele infecțioase în cel mai timpuriu stadiu posibil și, prin urmare, ajuta la protejarea celor mai vulnerabili din societatea noastră.

vehiculChina începe să ridice restricțiile în efortul de a reveni la viața normală, bazându-se pe tehnologii de monitorizare pentru izolarea persoanelor infectate. China utilizează o aplicație numită Alipay Health Code care atribuie un cod QR verde, galben sau roșu fiecărui utilizator. Doar codul QR verde vă va permite să vă deplasați liber. Cei care obțin cel galben trebuie să stea acasă timp de șapte zile, iar roșu înseamnă o carantină de două săptămâni. Modul în care sunt generate codurile este mai puțin clar. Cu toate acestea, se știe că aplicația adună informații despre contactele cu persoanele infectate și despre simptomele raportate de persoane.

Se lucrează mult în domeniul utilizării aplicațiilor mobile ca soluție, iar avantajul smartphone-urilor într-o lume pandemică este incontestabil. Interacționăm cu smartphone-urile noastre în medie de 150 de ori pe zi și cu greu l-am uita la plecarea de acasă. Acest lucru face ca smartphone-urile să facă parte integrantă din viața umană, care le permite factorilor de decizie să genereze un lac de date vast, care este foarte util pentru a urmări răspândirea de viruși precum Covid-19. Cu toate acestea, să subliniem o limitare crucială a abordării smartphone-ului. Toți utilizatorii trebuie să-și adauge simptomele la sistem pentru ca schema să funcționeze. Deci, dacă nu o facem, suntem o sursă invizibilă de infecție până la confirmarea bolii noastre de către serviciul medical. Prin urmare, smartphone-urile singure nu vor fi singura soluție pentru sarcina complexă de a încetini răspândirea unui virus.

Mașinile sunt un element central al transportului zilnic, iar cercetările găsesc noi modalități de a le face mai inteligente. Aceștia doresc să înțeleagă întreaga complexitate a mediului de conducere, inclusiv persoana din interior. Vehiculele extrem de inteligente ar putea să adune și să analizeze informații despre simptomele unui virus, cum ar fi Covid-19, și astfel să sprijine procesul de izolare a persoanelor infecțioase, informând despre o posibilă infecție chiar înainte de a ieși din casă. Drept urmare, din cauza mașinii, persoanele infectate nu ar intra în contact cu cei neinfectați, reprezentând astfel o soluție care taie o cale de transmitere într-una din cele mai timpurii etape posibile.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), simptomele ar putea apărea imediat după două zile de la expunere sau până la 14 zile mai târziu, cu severitatea și tipul primelor simptome care variază foarte mult între oameni. Așadar, mașina inteligentă va trebui să identifice întreaga paletă de simptome, precum oboseală, dureri de cap, dureri în gât, tuse, febră, respirație și așa mai departe, pentru a face o evaluare fiabilă.

Tehnologiile de monitorizare a șoferilor care ar putea permite vehiculelor inteligente să identifice simptomele unei boli sunt deja foarte avansate.

Mașinile VW pot recunoaște deja oboseala. PERCLOS (procentul de închidere a ochilor) este unul dintre cele mai acceptate și valide criterii pentru detectarea oboselii. Această metodă utilizează o cameră și identifică mișcările pleoapelor și cuantifică durata cu care ochiul este mai mult de 80% deschis. De asemenea, camerele termice discutate pentru aeroporturi și alte locuri publice pot fi instalate într-un vehicul. O altă tehnologie utilă pentru urmărirea simptomelor este SDK Intel® RealSense™, care creează următoarea generație de aplicații software care sunt naturale, imersive și intuitive. Permite colectarea de informații de înaltă calitate din interiorul unui vehicul. Legat de senzorii de zgomot, informațiile sunt extrem de valoroase, deoarece mașina poate detecta tusea sau respirația anormala.

Cu întregul lac de informații, vehiculele ar putea ajuta la gestionarea unei lumi pandemice. Inteligența artificială a mașinii poate înțelege și comunica probabilitatea de infecție autorităților sau șoferului. De asemenea, poate utiliza aceste informații pentru a propune un curs suplimentar de acțiune pentru a vă salva viața. Vehiculul poate detecta o urgență medicală, cum ar fi lipsa severă de respirație și poate programa să sune la 911 pentru a informa serviciul medical despre starea de sănătate sau mai futurist, imaginați-vă că mașina poate chiar să vă conducă la spital. Toate acestea vor însemna că vehiculele automate în viitor vor fi o componentă cheie a mixului de politici de limitare a raspandirii pandemiilor.