NEW TECHNOLOGY — July 27, 2020 at 5:16 pm

Tehnologiile 5G, IoT și AI dincolo de niște termeni la modă

by

Termenii 5G, IoT și AI sunt printre cei mai folosiți din ultimii ani. Consultanții și companiile tehnologice promovează puternic modul în care aceste inovații vor transforma toate industriile – cu toate acestea, sunt foarte puține dovezi clare în acest sens.

Zz0zYjA4OTExOWJkNDY4NmQxMjNmNGNmZmZjZWFmM2U5Yw==Putem, oare, spune că avem de-a face cu o bulă, un balon umflat? Ar trebui să așteptăm venirea tehnologiei 6G și a computerelor cuantice sau putem vedea vreo diferență reală de acum?

Lumea este plină de inovații care pot face minuni și tehnologii noi apar constant. Din păcate, nicio tehnologie individuală sau sau un produs nu pot crea beneficii pentru afaceri și nici nu pot rezolva o provocare. Valoarea va veni doar din capacitatea de a vedea dincolo de tehnologiile unice și de a înțelege inter-dependențele dintre inovații și sistemele deja existente.

De multe ori tehnologiile noi au fost testate cu succes, dar nu au reuțit să ajungă la maturitate după aceste teste. De obicei, viața reală este mult mai dificilă decât cea prezentată în slide-urile de vânzări.

Bazele potrivite pentru start

Chiar dacă soluția tehnologică individuală este bună și își face treaba, acest lucru nu este de ajuns. De aici apare și provocarea. Este necesară o viziune de ansamblu a proceselor integrate de la un capăt la altul, altfel soluția va fi limitată la scopul inițial și, în perspectivă, nu va fi posibilă optimizarea completă a proceselor.

Pe baza studiilor realizate, o viziune de ansamblu există, partea dificilă fiind implementarea acesteia. Incertitudini și riscuri apar întotdeauna atunci când analizezi domenii noi și din cauza acestora este greu să creezi un plan de afaceri și un return-on-investment.

Procesarea în public cloud a făcut testarea ușoară, rapidă și ieftină. Din păcare, cloud-ul public are probleme de securitate și de latență, ceea ce îl face mai dificil de utilizat. De aceea, pentru rularea acestor aplicații, este nevoie de edge-computing și, de cele mai multe ori, un server este suficient.

A doua componentă de infrastructură critică este conectivitatea. Dacă datele nu se culeg în timp real, aplicația este ineficientă. Și conectarea sistemelor vechi poate fi o provocare, dar nu ne vom ocupa de aceasta acum.

Cel mai probabil, în cazul primei implementări de acest tip nu se justifică investiția în echipamente proprii decât dacă există o viziune pe termen lung. Înțelegerea țintelor și proceselor ajută la definirea configurației optime. Unele medii sunt stabile, iar liniile de producție și producția rămân la fel timp de zeci de ani.

Din fericire, nu totul este necesar imediat, dar infrastructura trebuie proiectată pentru a permite scalarea. Acest lucru necesită o viziune pe termen lung, dar odată ce infrastructura este în vigoare, introducerea de noi soluții este simplă.

Viața reală

Abordarea tipică pe care o adoptăm la Fujitsu se numește HXD – Human Centric Experience Design. HXD ajută la înțelegerea și la definirea posibilităților, provocărilor ca și la prioritizarea acestora.

Cea mai activă zonă în care lucrăm în prezent este asigurarea calității, așa că putem folosi ca exemplu Fujitsu Advanced Image Recognition F|AIR. F|AIR simplifică utilizarea Inteligenței artificiale pentru a sprijini și automatiza procesele de inspecție critică, bazându-se pe cei 30 de ani de expertiză AI a Fujitsu.

După ce am înțeles viziunea, analizăm bazele. Avem ceea ce este necesar pentru scalare sau avem nevoie de o bază de pornire suplimentară?
Cu F|AIR, de obicei avem nevoie de niște echipamente și lumini de captare a imaginilor, dar ar putea avea nevoie, de exemplu, de baterii pentru cărucioarele de asamblare pentru a alimenta camerele. Dacă nu putem justifica implementarea prin business-case, atunci trebuie să căutăm alternative.

După ce planul de afaceri este clar, următorii pași sunt simpli. Definim cele mai importante sau cele mai dificile cazuri de utilizare pentru valoarea tehnologiei (Proof-of-Value – PoV). Acest lucru durează de obicei aproximativ două luni.
După PoV, apoi proiectăm și dezvoltăm modelul trimis la producție. Mai târziu, cazurile de utilizare pot fi extinse pentru a acoperi mai multe linii de producție și produse, precum și alte fabrici.

Impactul asupra afacerii

Exemplul F|AIR de mai sus poate folosi datele senzorilor conectați prin 5G în algoritmii AI de procesare. Deoarece avem toate cuvintele „hype” (5G, AI, IoT) la un loc, ar trebui să fim fericiți. Oare?
Nu chiar, deoarece tot vorbim despre o soluție autonomă. Fujitsu Real-Time Intelligent Connected Enterprise (RICE) ajută la definirea următoarelor etape. Nicio companie nu are toate soluțiile. De aceea, cel mai important jucărot este clientul, iar cea mai bună înțelegere a nevoilor se face în propria organizație.
Dincolo de propriile tehnologii, Fujitsu lucrează cu parteneri, cum ar fi Microsoft și AWS pentru cloud computing, SAP și Oracle pentru mai multe sisteme de back-end și altele. În plus față de acești giganti, există și o necesitate clară de startup-uri mai mici, care ar putea avea soluții punctuale.
Mesajul către partenerii Fujitsu este întotdeauna același: este nevoie de colaborare pentru a face ca totul să funcționeze perfect. Nokia tocmai a lansat ecosistemul său 5G, care este, de asemenea, puternic susținut de Fujitsu. Vom auzi mai multe despre asta în viitorul apropiat.

În cine ai încredere pentru această călătorie
Fiecare producător este diferit și suntem încă departe de situația în care s-ar putea apăsa un buton pentru a lansa o copie digitală a fabricii. Pe măsură ce punctul de plecare variază, la fel face și modul de implementare.
Fiecare model este diferit, așa că Fujitsu se concentrează nu doar pe instrumentele și tehnologiile potrivite, ci și pe înțelegerea afacerii. Acestea se bazează pe doi factori.
Fujitsu este producător global de produse complexe, iar majoritatea soluțiilor noastre sunt dezvoltate și testate în propriile operațiuni și procese, nu sunt create în PowerPoint.
Celălalt aspect este colaborarea strânsă cu partenerii și clienții noștri. Zeci de ani de muncă împreună cu ceilalți producători de vârf din Japonia și din alte părți au permis companiei să devină consilierul de încredere al colaboratorilor apropiați.

Cel mai important este să începeți. Startul implementării permite adaptarea și odată cu înaintarea în proces este mult mai ușor să ajustezi direcția. Startul este foarte important și necesită curaj. Și, cum va fi un proces de lungă durată, este bine să alegeți un partener în care aveți încredere și cu care doriți să lucrați.