Evenimente — July 30, 2020 at 6:44 pm

Rolul centrelor de inovare digitală în implementarea viitorului Program Europa Digitală

by

Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri organizează vineri, 31 iulie a.c., în format videoconferință, evenimentul de informare privind rolul centrelor de inovare digitală în implementarea viitorului Program Europa Digitală, intitulat European Digital Innovation Hubs – Boosting the digital transformation process. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a fost invitat să deschidă evenimentul, alături de președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Liviu Rogojinaru, și de vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

DIH event cover photoÎn cadrul evenimentului, împreună cu reprezentanții Direcției Generale Connect a Comisiei Europene, vor fi abordate subiecte legate de procesul de selecție a centrelor de inovare digitală pentru rețeaua europeană, posibilități de finanțare și rolul centrelor în procesul de redresare economică. Autoritatea pentru Digitalizarea României organizează această conferință într-un cadru transparent, cu scopul de a susține crearea unor centre de inovare digitală puternice, care să poată performa în cadrul competiției europene în care vor intra ulterior.

Provocările actuale generate de pandemia COVID-19 au evidențiat importanța majoră a digitalizării economiei și a societății în ansamblu, reconfirmând totodată necesitatea unui dialog eficient între instituțiile publice și ceilalți actori din mediul privat, mediul academic și societatea civilă.

În acest sens, activitatea centrelor de inovare digitală este fundamentală pentru crearea și menținerea unui ecosistem digital dinamic, care să stimuleze transformarea digitală la nivelul economiei naționale, venind în sprijinul și beneficiul companiilor, cetățenilor și administrației publice.
În Europa, doar una din cinci companii este digitalizată la un nivel înalt. În contextul în care Uniunea Europeană urmărește să devină mai competitivă la nivel global, valorificând oportunitățile tranziției digitale, centrele de inovare digitală vor fi actori principali pentru impulsionarea acestui proces.

Obiectivul este de a sprijini sectorul public și companiile, în special întreprinderile mici și mijlocii, în implementarea soluțiilor digitale performante, bazate pe noi tehnologii cum ar fi inteligența artificială, blockchain sau calculul de înaltă performanță, care să răspundă nevoilor specifice ale diferitelor sectoare economice. Peste 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri, asociativ și academic s-au înregistrat pentru a participa la acest eveniment.

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, încurajează crearea și dezvoltarea centrelor de inovare digitală, care să completeze eforturile naționale din domeniul digitalizării și care să contribuie la atingerea obiectivelor de pe agenda europeană.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Autorității pentru Digitalizarea României.