Analiza — August 3, 2020 at 1:20 pm

Agilitatea este încă departe de maturitate

by

Un recent studiu realizat de firma Outsystems, furnizor global de platforme de tip low-code, arată că adoptarea elementelor de agilitate în special în organizaţiile IT de la nivel global este departe de a fi ajuns la maturitate. Agilitatea reprezintă o componentă esenţială a transformării digitale. Ca rezultat de sinteză, studiul, care a cuprins 2200 de profesionişti şi factori de decizie IT din întreaga lume, arată că doar unul din cinci respondenţi consideră că firma pentru care lucrează e mai capabilă de adaptare decât concurenţa.

Agile concept with businessmanRezultatul este consecvent şi cu altele de acest gen. De exemplu, mai puţin de 25% din firme au trecut de etapa de definire a abordării problemei agilităţii, iar peste 50% din firme abia acum încep să atace această componentă a transformării digitale.

Autorii studiului notează că rezultatele arată că firmele care par să se adapteze cel mai uşor la schimbare sunt cele cu o componentă esenţială de desfăşurare a afacerii în medii cloud. Astfel de firme tind, de asemenea, să aibă atribute care nu sunt prezente în firmele codaşe pe graficul adoptării agilităţii. Fiind mai orientate asupra propriilor clienţi, ele sunt mult mai dispuse să îşi îmbunătăţească continuu procesele şi să furnizeze conţinut nou şi experienţe mai bune pentru client.

Un alt atribut al firmelor agile este acela al gestionării mai eficiente a resurselor pentru dezvoltarea rapidă de noi aplicaţii. Pentru firmele mai puţin agile, ciclul de dezvoltare a aplicaţiilor poate dura şi luni de zile. Studiul a descoperit că un procent de 36% din respondenţi a declarat că a avut nevoie de o perioadă între trei şi şase luni pentru a dezvolta o aplicaţie mobilă, în vreme ce 11% au declarat că astfel de procese de dezvoltare pot dura în cazul lor şi un an de zile.

În cadrul studiului, atât firmele agile cât şi cele mai puţin agile par să fie egal afectate de lipsa de talente necesare pentru adoptarea rapidă a arhitecturilor IT moderne cerute de agilitate. Cu toate astea, în rândul firmelor codaşe procentul celor care consideră găsirea de dezvoltatori cu abilităţi ca fiind dificilă sau foarte dificilă este mai mare cu peste 20% decât în cazul firmelor fruntaşe. La toate astea se adaugă, conform autorilor studiului, nevoia de existenţă a unei culturi organizaţionale a schimbării. Iar acest fapt are deja consecinţe majore, întrucât o astfel de cultură este tot mai mult impusă de factori externi, cum este actuala pandemie de coronavirus. Pur şi simplu, notează autorii studiului, “firmele şi oamenii încep să îşi dea seama că trebuie să realizeze lucruri din ce în ce mai repede şi să găsească moduri diferite de a-şi îndeplini sarcinile.”