Data Center / Storage, Hardware — August 5, 2020 at 3:52 pm

Fujitsu lansează supercomputerul PRIMEHPC FX 700

by

Noul model FX 700 de la Fujitsu este un server Arm de înaltă performanţă care incoroporează o unitate de procesare A64FXCPU, aceeaşi unitate folosită la supercomputerul Fugaku.

fx700Serverul este răcit cu aer şi este bazat pe tehnologie standard, ceea ce îl face uşor de setat. Sistemul este perfect pentru clienţi care vor să profite în mod facil de înaltele performanţe ale procesorului A64FX. Echipamentul dispune de o configuraţie hardware minimală, compusă din două noduri pentru utilizare în Japonia şi din 128 de noduri pentru utilizare dincolo de graniţele Japoniei.

Unitatea A64FX dezvoltată de Fujitsu este primul procesor din lume care include o Extensie Vectorială Scalabilă (SVE), care reprezintă o extensie a arhitecturii setului de instrucţiuni Armv8.2-A pentru supercomputere. Produsă prin intermediul procesului de ultimă generaţie de 7nm, unitatea dispune de 48 de miezuri de procesare, poate furniza în mod teoretic o performanţă operaţională de vârf cu punct flotant de dublă precizie de 2,7648 TFLOPS sau 3,072 TFLOPS. Mai mult, unitatea este capabilă de procesare de flux masiv single-precision/half-precision şi de operaţii întregi pe 8biţi/16biţi prin folosirea unităţilor sale SIMD cu o lăţime de 512 biţi. O astfel de performanţă de procesare este evidenţiată cel mai bine de aplicaţii complexe de procesare precum Inteligenţa Artificială.

Fiecare nod constă dintr-un procesor şi foloseşte HBM2 (High Bandwidth Memory 2), o premieră mondială în termeni de procesare în scopuri generale. Fiecare nod dispune de o lăţime colosală de bandă de 1.024 GB/s.

Microarhitectura A64FX a fost dezvoltată prin utilizarea de tehnologii pe care Fujitsu le-a rafinat în cursul experienţelor de lucru cu supercomputere, mainframe-uri şi servere UNIX. Unitatea A64FX face un pas mai departe faţă de CMG (Core Memory Group) din cadrul seriei de servere PRIMEHPC, fapt care permite îmbunătăţiri scalabile de performanţe la utilizarea de nuclee multiple, precum şi folosirea VISIMPACT (Virtual Single Processor by Integrated Multi-core Parallel Architecture), cu ajutorul căreia se realizează o procesare paralelă hibridă de mare eficienţă. De asemenea, sunt întărite funcţii precum SIMD.

PRIMEHPC FX 700 dispune de un şasiu 2U care poate fi montat în stive standard de 19 inci şi poate conţine până la patru blade-uri. Fiecare blade conţine două noduri şi fiecare unitate poate consta dintr-un număr de până la opt noduri. Totul este răcit cu aer, fapt care înlesneşte instalarea serverelor Arm de mare performanţă în diverse medii care nu necesită echipamente specializate de răcire cu apă.

Interconectarea între nodurile de procesare se realizează prin metoda standard InfiniBand. InfiniBand este utilizată pe scară mare ca metodă de interconectare a clusterelor de PC-uri şi poate fi folosită la construirea de topologii echivalente. Echipamentul Fujitsu utilizează ca sistem de operare Red Hat Enterprise Linux, ceea ce oferă un grad ridicat de potenţial de migrare software.
Mediile de dezvoltare precum sunt compilatoarele sunt furnizate de Fujitsu şi oferă un suport solid pentru dezvoltarea şi optimizarea de aplicaţii în cadrul unităţii de procesare.

Verificarea operaţională este bazată pe tehnologia OpenHPC. De asemenea, Fujitsu are în plan să furnizeze produse de suport pentru OpenHPC. Există, de asemenea, planuri de a sprijini Bright Cluster Manager, o soluţie unificată de management a sistemelor HPC.

.