Esential — August 20, 2020 at 10:03 am

Cursă între giganţi pentru fluxuri AI

by

IBM a lansat zilele acestea, conform firmei, “cel mai puternic şi mai eficient energetic” procesor din istoria Marelui Albastru. Botezat IBM Power10, succesor direct al IBM Power 9, noul procesor este proiectat să funcţioneze mai ales în medii de centre de date de către firme mari care vor să fructifice soluţiile de inteligenţă artificială aflate în dezvoltare.

Procesorul este primul lansat de IBM care va folosi tehnologia de fabricaţie pe 7nm şi va fi produs industrial de către Samsung Electronics. IBM promite o creştere de trei ori a capacităţii de procesare fluxuri de lucru faţă de Power 9 şi o creştere de 20 de ori a vitezei şi eficienţei în termeni de putere de procesare AI.

IBM Power10Conform analiştilor, Power 10 a fost proiectat ca şi competitor direct la procesoarelor Intel pe 7nm, care ar trebui să apară pe piaţă în 2022 sau 2023. Noul procesor IBM este aşteptat să apară pe piaţă în a doua jumătate a anului 2021.

În specificaţiile de produs, IBM mai promite securitate crescută de tip container, care include criptarea transparentă a memoriei ca suport direct al securităţii end-to-end. Procesorul va incorpora, de asemenea, tehnologie Memory Inception, care oferă capacitatea de a disemina petabyţi de memorie între servere multiple, fapt care va reduce semnificativ costurile de operare ale centrelor de date.

Oficialii IBM au declarat că noul procesor s-a născut ca urmare a faptului că mediile cloud hibride de nivel enterprise au nevoie de o arhitectură robustă on-premises şi off-site. În plus, prin noul procesor, IBM face un pas în direcţia îndeplinirii obiectivului de a face din Red Hat OpenShift alegerea preferată pentru medii de cloud hibride.

Conform celor anunţate, vor exista două tipuri de procesoare Power 10: un modul single-chip de 602 milimetri pătraţi şi un modul dual-chip de 1204 milimetri pătraţi. Primul modul conţine 18 miliarde tranzistoare, lucrând la o frecvenţă de peste 4 GHz, 15 miezuri şi 120 thread-uri simultane. Al doilea modul va avea 36 miliarde tranzistoare, la o frecvenţă de peste 3,5 GHz, şi peste 30 de miezuri cu 240 de thread-uri.