Guvernare/Licitatii — September 4, 2020 at 10:15 am

Toate serviciile publice de eGuvernare vor putea fi accesate prin identitatea digitală centralizată

by

Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Fondurilor Europene au semnat contractul de finanțare pentru proiectul Platforma Software Centralizată pentru Identitate Digitală (PSCID). Semnarea contractului de finanțare s-a realizat prin semnătură electronică.

Beneficiile acestui proiect constă în intrarea pe site-ul unei instituții publice și, cu doar 2 click-uri, vom putea folosi serviciile publice digitale. Nu va fi nevoie de cont, puteți alege autentificarea prin PSCID. Printr-un click pe «Login cu PSCID», toate mecanismele de acces se vor transfera către această platformă.

gov-0126„PSCID este un proiect esențial mai ales din perspectiva accentului pus pe siguranță și centralizare. Știm cât de importante sunt încrederea și securitatea când un cetățean accesează un serviciu online. Primul pas în acest proces este autentificarea. Astăzi, există servicii de autentificare diferite. Prin PSCID, vom regăsi toate aceste identități, care acum sunt separate și la niveluri de încredere distincte, într-un singur loc, în această platformă. Astfel, vom avea modalități puternice și sigure de identificare și autentificare electronică. Vom crește încrederea cetățeanului în acest tip de servicii și vom avea un prim pas absolut obligatoriu în accesarea unui serviciu public electronic. La acest moment, instituțiile publice oferă anumite tipuri de identități. Odată cu implementarea PSCID, ele nu vor dispărea, ci vor merge într-un Registru Electronic Național, iar fiecare cetățean va avea atașate mai multe tipuri de identități. De asemenea, securitatea este esențială în acest tip de proiect, pentru că vorbim de identitatea online a tuturor cetățenilor României. Ne dorim să creăm o platformă sigură, federalizată, pe care cetățeanul să poată să o utilizeze mai ușor, printr-un singur set de credențiale”, a concluzionat Sabin Sărmaș, președintele ADR.

Unul dintre pilonii strategici ai activității Autorității pentru Digitalizarea României este Identitatea electronică. Implementarea acestui proiect reprezintă un moment de referință pentru procesul de transformare digitală a României și, mai ales, pentru îmbunătățirea interacțiunii dintre instituțiile publice și cetățean.

Proiectul PSCID este finanțat din Programul Operațional Competitivitate 2014–2020, Axa Prioritară 2 „Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă”.

Valoarea totală a proiectului este de 99,939,410.00 lei, din care 97,940,721.76 lei sunt fonduri structurale nerambursabile și 1,998,688.24 lei cofinanțare, beneficiarul fiind Autoritatea pentru Digitalizarea României.