Studii — October 6, 2020 at 11:10 am

Inteligenţa artificială generează bătălii, dar nu şi utilizare responsabilă

by

Polygonal brain shape of an artificial intelligence with various icon of smart city Internet of Things Technology over Asian businesswoman hand using the smart mobile phone,AI and business IOT concept, retouch with new productUn raport emis recent de Oxford Insights şi International Development Research Centre (IDRC) arată că unele din cele mai avansate ţări în termeni de inteligenţă artificială(AI) nu prioritizează şi nu practică utilizarea responsabilă a acestei tehnologii.

Autorii raportului notează că această tehnologie transformă la ora actuală cel mai mult modul în care firmele financiare şi sectorul guvernamental interacţionează cu oamenii, însă această interacţiune nu se desfăşoară la fel în fiecare ţară din lume.

Raportul include şi un index al pregătirii pentru AI, index care arată că Europa dispune în acest moment de cea mai stabilă structură de guvernanţă a datelor, fapt care constituie un mare avantaj în procesul dezvoltării de ecosisteme AI. „Ţările din Europa de Vest domină clasamentul indexului din acest an”, scriu autorii raportului. „Anul trecut, existau doar câteva ţări europene care dispuneau de strategii de pregătire AI. În acest an, aproape toate ţările europene au o strategie naţională AI”.

Studiul arată că, în vreme ce Europa se axează pe apariţia de firme AI de tip start-up, în Statele Unite giganţi precum Google, Amazon şi IBM au dobândit scara necesară pentru a comercializa AI. În acelaşi timp, în ţările Europei de Nord, cum ar fi Finlanda sau Estonia, se face simţită în mod acut nevoia unei concentrări mai mari pe protecţia şi reprezentativitatea datelor, pe legislaţia adecvată legată de confidenţialitate şi pe construcţii etice care să protejeze drepturile cetăţenilor şi să prevină obţinerea de rezultate incorecte de pe urma AI de către diverse grupuri de interese din societate.

„Raportul nostru arată clar că unele din cele mai avansate ţăro din lume în zona AI nu practică şi nu prioritizează uzul responsabil al acestei tehnologii, aşa cum ar trebui să se întâmple”, mai notează autorii studiului. „Multe naţiuni, de la Statele Unite şi Marea Britanie la Rusia, China şi Israel trebuie să se asigure că implementează tehnologii AI în beneficiul tuturor cetăţenilor”.

Studiul mai observă că în ultima vreme China manifestă o ambiţie tot mai mare de a detrona Statele Unite de pe poziţia dominantă în universul AI, însă indexul legat de utilizarea responsabilă AI în această ţară este printre cele mai scăzute. „AI transformă modul în care ţările sunt guvernate, aşa că această tehnologie va deveni treptat mai importantă decât guvernele,” mai notează autorii studiului. „De aceea, este tot mai importantă existenţa unor protocoale şi reglementări universal valabile care să asigure o implementare etică, transparentă şi incluzivă a acestei tehnologii”.