Securitate — October 12, 2020 at 12:56 pm

Polys trece la blockchain Exonum

by

Polys, un sistem de votare bazat pe blockchain, de la Kaspersky Innovation Hub, a făcut trecerea către blockchain-ul Exonum. Acest pas va permite sistemului Polys să funcționeze mai rapid, să proceseze voturi pe scară largă și să ofere clienților experiențe mai personalizate. Noul cadru permite, totodată, implementarea unei proceduri de verificare mai sofisticate, end-to-end, precum și a unor algoritmi de anonimizare și criptare mai puternici.

Natura imuabilă și descentralizată a blockchain-ului face ca acesta să fie tehnologia perfectă pentru orchestrarea luării deciziilor comunitare online. Aceasta garantează că nimeni nu poate manipula în secret voturile. Totuși, viteza tranzacțiilor multor cadre blockchain este limitată. De exemplu, Polys bazat pe Ethereum poate gestiona aproximativ 100-200 de tranzacții pe secundă, în timp ce Visa poate procesa aproximativ 45.000. Productivitatea redusă a unui registru distribuit poate fi o barieră pentru anumite proiecte de avergură.

Polys Org panelPentru a depăși această limitare, Polys a migrat de la o rețea privată de blockchain, bazată pe protocolul Ethereum, către Exonum. Acest cadru open-source, de nivel enterprise, dezvoltat de Bitfury, folosește algoritmul său personalizat de consens, care permite operațiuni mai rapide. Întrucât Exonum acceptă limbajul de programare Rust, logica contractelor inteligente Polys poate fi executată fără o mașină virtuală. Acest lucru ajută, de asemenea și în ceea ce privește productivitatea platformei, astfel încât aceasta poate procesa până la 5,000 de tranzacții pe secundă, cu o latență de 0,5 secunde.

Performanța sporită permite sistemului Polys să implementeze o criptografiere mai puternică folosind o curbă eliptică, pentru a cripta alegerea persoanei care votează. În mod implicit, cheia pentru decriptare este stocată de organizatorul de vot, dar Polys poate oferi o opțiune în care aceasta este partajată între mai multe organizații, folosind partajarea secretă verificabilă sau mecanismele de generare a cheilor distribuite. Arhitectura actualizată permite, de asemenea, dezvoltarea și implementarea rapidă a schemelor de criptare de care are nevoie un client, de exemplu, pentru a respecta cerințele unei autorități de reglementare.

Polys poate oferi, de asemenea, anonimizarea printr-o schemă de semnătură secretă. Aceasta înseamnă că sistemul de vot verifică dacă un vot a fost trimis de o persoană autorizată să participle la alegeri. Cu toate acestea, nu poate lega buletinul de vot de un anume alegător și nu poate dezvălui alegerea acestuia. Acordarea semnăturii secrete oferă o metodă mai fiabilă de anonimizare, care este garantată de algoritmi matematici și nu se bazează pe responsabilitatea unei terțe părți. Serviciul de anonimizare a semnăturii este găzduit alături de serviciile prestabilite Polys. La cerere, poate fi găzduit în mediul unui client sau sistemul poate suporta o schemă cu mai multe semnături care implică mai multe organizații.

Exonum include un program client care permite Polys să creeze dovezi criptografice pentru buletinele stocate în blockchain. Această funcție este utilizată pentru verificarea end-to-end, asigurând totodată că procesul electoral se desfășoară fără fraude.

Pe lângă îmbunătățirile de securitate, cu ajutorul ultimei sale actualizări, Polys poate răspunde mai rapid nevoilor specifice ale clienților. Întrucât cadrul ales este foarte personalizabil și permite actualizarea ușoară a logicii contractelor inteligente, dezvoltatorii Polys pot adăuga rapid noi caracteristici, dacă li se solicită.

“Odată cu trecerea la noul cadru și cu ajutorul abordării modulare a platformei, Polys poate sprijini diverse scenarii de vot ale clienților, asigurând în același timp securitatea procesului. Arhitectura noastră ne permite să implementăm rapid metode de criptografiere pe măsură ce clientul le solicită, să integrăm orice mecanism de autentificare a alegătorilor și să creăm cu ușurință buletine de vot personalizate, cum ar fi unul pentru un referendum cu mai multe întrebări”, spune Alexander Sazonov, Head of Product, Polys.

Mai multe informații despre actualizarea Polys, sunt disponibile aici.