Bizpoint — October 14, 2020 at 6:11 pm

Pandemia duce la relansarea vânzărilor de PC-uri

by

salesUnul din efectele mai puţin aşteptate ale pandemiei Covid-19 este acela că vânzările de PC-uri la nivel mondial au atins recorduri cum nu au mai fost atinse de un deceniu. Mai bine de 79 de milioane de computere au fost achiziţionate la nivel mondial în trimestrul trei al acestui an, conform unui recent raport de piaţă publicat de firma de analiză Canalys.

Conform acestui raport, piaţa PC-urilor a crescut de la an la an cu 12,7%, fiind alimentată în principal de criza sanitară şi de trecerea tot mai accentuată către lucrul de la distanţă. Primul trimestru al acestui an a fost relativ slab. Revenirea a debutat în trimestrul 2 şi a explodat efectiv în trimestrul 3. Dintre toate tipurile de dispozitive posibile, notebook-urile au fost cele mai populare echipamente, cu un volum de 64 milioane unităţi, aproape de recordul absolut de 64,4 milioane unităţi din trimestrul 4 al anului 2011.

Notebook-urile şi staţiile mobile de lucru au crescut în vânzări cu 28,3% faţă de anul trecut, aparent în dauna desktop-urilor şi staţiilor fixe de lucru, care au cunoscut o scădere procentuală de aproape 26%. Din punct de vedere al vendorilor, Lenovo, HP şi Dell îşi păstrează primele trei locuri în clasament, înregistrând o cotă de piaţă combinată de aproape 66%. Cu o creştere anuală de 11,5% şi peste 19 milioane echipamente vândute, Lenovo ocupă actualmente prima poziţie, fiind urmată de HP (creştere de 12%, peste 18,5 milioane echipamente vândute) şi Dell (aproape 12 milioane echipamente vândute, însemnând o scădere de cotă de 0,5%).

Autorii studiului notează că, pe lângă intensificarea lucrului de la distanţă, o mare importanţă în atingerea situaţiei curente au avut-o guvernele, care au investit masiv mai ales în dispozitive mobile pentru a dota diverse sisteme deficitare, în special cel educaţional, în condiţiile în care în multe ţări o mare parte a unităţilor de învăţământ continuă să rămână închise din pricina pandemiei, determinând nevoia acută a accelerării învăţământului online.