Administratie Publica, Smart City — October 19, 2020 at 1:31 pm

ATEN propune soluții noi de iluminare pentru modernizarea orașelor

by

Cu toții ne dorim un trai mai bun oferit de orașul în care locuim. Dacă urmăm exemplele din vest, putem vedea că în țara noastră orașele au un nivel mai scăzut de dezvoltare. România a încercat să ocolească saltul spre mediul digital al infrastructurii publice, iar discrepanța nivelului de trai dintre noi și „ceilalți” devenise din ce în ce mai evidentă în deceniul trecut.

Probabil s-a preferat să facem totul cu mâna noastră decât să ne bazăm pe dispozitive care, la momentul respectiv, părea că nu oferă siguranța forței de muncă umane, pe lângă costul de integrare greu de justificat. Totuși, lipsa de automatizare a unor procese vitale de infrastructură duce la o scădere a eficienței pe termen lung și chiar la risipă de resurse. Datorită evoluției exponențiale și a ieftinirii tehnologiei din ziua de astăzi, România are șansa să prindă din urmă statele civilizate, simplificând astfel viața locuitorilor.

În cadrul ultimei expoziții digitale ATEN ON de la finalul lunii septembrie s-au prezentat mai multe soluții de digitalizare a sectorului public. Printre acestea, Sorin Oprescu, Field Application Engineer al ATEN România, a propus introducerea unei soluții accesibile de eficientizare a infrastructurii locale. În prezentarea sa, Sorin a luat cazul orașului Medgidia, unde rețeaua de iluminat public cu becuri incandescente produce costuri mari de funcționare și întreținere, ele fiind pornite permanent pe timpul nopții. Sistemul actual învechit și neautomatizat risipește energie și, implicit, banii dați pe taxe ai contribuabililor.

Solutii ATEN Sector Public ATEN VK2100.professional-audiovideo.control-system.45Printr-un proiect pilot, Sorin ne arată cum acest sistem poate fi reînnoit pentru a fi mai econom și ecologic. La baza proiectului stă produsul ATEN VK2100, un panou de comandă capabil să centralizeze o serie întreagă de echipamente care să comunice pe baza unor reguli prestabilite prin programul software inclus.

Prin integrarea de senzori de mișcare și de sunet în planul urban, rețeaua de iluminat poate fi actualizată să își regleze capacitatea în funcție de condițiile de trafic.

Astfel, pe timpul nopții, în momente când nu circulă șoferi sau pietoni, luminile pot fi slăbite sau închise total. Așa ceva ar reduce semnificativ costurile de funcționare și poluare a luminii, chiar și pe termen scurt. De asemenea, Sorin evidențiază avantajele adoptării tehnologiei cu becuri LED, care sunt mult mai eficiente decât cele tradiționale incandescente. Senzorii menționați anterior vin integrați în camerele de supraveghere video, iar întregul pachet de echipamente poate fi integrat ca soluție.

Pentru un asemenea proiect destinat sectorului public, sunt foarte importante posibilitățile de finanțare. Chiar și pentru un oraș de dimensiuni mici, schimbarea întregului sistem de iluminare este o adevărată investiție, deseori greu de inclus în bugetul local de început de an. Însă există integratori care pot permite integrarea sistemului propus sub formă de serviciu cu taxă plătită lunar.

Costurile fiind astfel împărțite, proiectul poate fi mult mai ușor de accesat, iar compania se ocupă de tot, inclusiv de pregătirea documentației necesare. Conform prezentării susținute de Sorin, autoritățile sunt încurajate de acest mod de finanțare care, în cazul ideal, poate ajunge la un buget lunar similar cu factura de întreținere de până acum, iar investiția urmând a se amortiza rapid, în circa 3 ani. Un asemenea proiect urmează este pe cale să fie implementat în București anul acesta.

Soluția este scalabilă și include echipament care poate moderniza nu doar rețeaua de iluminat, ci poate avea impact în mai multe.

Panoul de control ATEN VK2100 și camerele cu senzori sunt capabile să comunice cu un sistem audio public, sau cu alte rețele de informație, precum cea meteorologică. ATEN VK2100 Control Box se instalează cu ușurință într-un sistem existent și se integrează perfect cu produsele ATEN VanCryst pro-A/V, precum și majoritatea dispozitivelor hardware, inclusiv echipamente A/V, de iluminat, sisteme de conferințe, dar și aer condiționat, senzori de mișcare, comutatoare de alimentare și multe altele. VK2100 Control Box servește ca platformă centrală la care sunt conectate dispozitivele hardware pentru a fi monitorizate, gestionate și controlate direct de la distanță printr-o interfață grafică personalizată. Întreaga soluție poate servi în o diversitate de scenarii, precum securitate, transmisiune de informații către populație, analiză de date, chiar și în scopuri de divertisment. Compania ATEN România ne arată astfel că un viitor digitalizat, eficient și ecologic este mai aproape decât ne așteptăm, chiar și pentru țara noastră.

Prezentarea completă din cadrul expoziției internaționale ATEN ON! susținută de Sorin Oprescu în limba engleză este disponibilă până la finalul lunii octombrie înregistrându-vă la link. În plus, puteți afla informații noi, unice de la ATEN ON! despre diferite piețe și regiuni, care vă pot ajuta să găsiți noi oportunități într-o lume digitală.