Evenimente — October 26, 2020 at 4:24 pm

România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist din SUA

by

Amfiteatru 1Fundația EOS organizează și derulează în fiecare an alături de Certipro Education și Microsoft România, Campionatul Microsoft Office Specialist, etapele preliminare, de țară ale Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist (MOSWC).

Anul acesta, pentru a răspunde situației pandemice în care ne aflăm, etapele locale și finala națională s-au desfășurat exclusiv online. Elevii calificați în finală au susținut probele în perioada 9 – 22 octombrie 2020. Cei care au obținut cele mai bune punctaje în etapa finală la examenele Word, Excel și PowerPoint vor reprezenta România la finala mondială a campionatului care va avea loc la Orlando, Florida în perioada 1-4 august 2021, în funcție de evoluția pandemiei Covid19.

Toți concurenții s-au confruntat cu emoțiile obținerii unui punctaj cât mai bun și cu lupta contra cronometru. Doi dintre campioni au obținut punctajul maxim de 1000 de puncte, iar al treilea s-a calificat cu 976 de puncte. Timpul de rezolvare a testelor face întotdeauna diferența la punctaje asemănătoare, așa încât au existat mai mulți participanți cu punctaje asemănătoare.

Câștigătorii Campionatului Național Microsoft Office Specialist din acest an sunt:

Word
Locul 1: Alexandru-Cătălin Talnaci, Liceul Teoretic Dante Alighieri, București – 1000 de puncte, Timp: 26m17sec;
Locul 2: Mitrea Laura, Liceul Simion Mehedinți, Vidra – 981 de puncte, Timp: 21m75sec;
Locul 3: Popescu Raluca-Georgiana, Colegiul Național Gh. M. Murgoci, Brăila – 981 puncte,
Timp: 26m7sec

Excel
Locul 1: Tudor Marian Mateian, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, Baia Mare, 976 de  puncte, Timp: 40m65sec
Locul 2: Slavu Emilia, Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva, Petroșani, 960 de     puncte, Timp 23m93sec
Locul 3: Ciocaru Cristina, Liceul Teoretic Dante Aligheri, București, 960 de puncte, Timp: 29m95sec

Power Point
Locul 1: Fabian Pavel Velicea, de la Colegiul Național Radu Negru, Făgăraș, 1000, Timp: 23m50sec
Locul 2: Rășcanu Rareș-Augustin, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București, 975 de puncte, Timp: 25m88sec;
Locul 3: Biro Anya Andreea, Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, 957 de puncte, Timp: 31m17sec.

Concursul Microsoft Office Specialist a demonstrat interesul continuu al adolescenților de a dobândi competențe care să conteze în viață, după absolvirea liceului.

„Anul acesta campionatul a fost un maraton cu o durată cumulată de peste 35 de ore, comparativ cu durata de doar 2 ore, din alți ani. Pandemia Covid-19 ne-a provocat să fim creativi, ca să putem proteja concurenții. Am folosit servicii cloud computing. Partenerul Certipro a monitorizat individual fiecare dintre cei 35 de finaliști cu ajutorul platformei Microsoft Teams, pentru respectarea regulilor de desfășurare a concursului, fără surse de inspirație și fără ajutor dinafară. Concurenții au fost supravegheați în timpul examinării prin aplicația Exams from Home de la Certiport”, a declarat Gabriela Ford, directoarea Fundației EOS.

Procesul de supraveghere al sesiunilor de examinare în mediul online a decurs fără a întâmpina probleme tehnice.

„Am fost la prima experiență de supraveghere și am rămas impresionată de competențele digitale ale candidaților și de rapiditatea cu care au rezolvat exercițiile. Emoțiile și-au spus cuvântul și pentru mine. Am trăit împreună cu candidații fiecare secundă care trecea și așteptam cu sufletul la gură rezultatele finale”, a declarat Andrea Ardelean, manager proiecte de educație digitală, Certipro Education.

Cea de-a patra ediție națională Microsoft Office Specialist a arătat interesul în creștere al comunității  educaționale din România față de tehnologiile Microsoft.

„Microsoft susține evoluția prin tehnologie, iar eu sunt foarte bucuroasă atunci când văd interesul pe care elevii și tinerii din România îl arată în ceea ce privește dezvoltarea competențelor lor digitale. Ediția de anul acesta a concursului Microsoft Office Specialist s-a desfășurat exclusiv în mediul online, din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, însă concurenții s-au adaptat la noul model de interactiune și au demonstrat că merită un loc în finală. Îi felicităm pe toți pentru rezultatele obținute și îi încurajăm să continue să-și dezvolte competențele digitale, deoarece tehnologia reprezinta un mijloc de a securiza un viitor prosper. Tot mai multe studii arată că job-urile viitorului vor fi puternic legate de tehnologie și de competențele digitale, iar astazi tinerii au șansa de a deprinde cât mai multe dintre aceste abilități”, a spus Violeta Luca, General Manager Microsoft Romania.

Festivitatea de premiere transmisă online a găzduit peste 50 de participanți din toată țara, colegi, profesori și părinți ai finaliștilor.

Premierea poate fi vizionată aici.