Guvernare/Licitatii — October 28, 2020 at 1:57 pm

www.aisemnal.ro, accesat de peste 1,6 milioane de ori în primul an de la lansare

by

image004Harta www.aisemnal.ro este o platformă dezvoltată de ANCOM care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate.

În primul an de la lansare, www.aisemnal.ro a fost accesat de peste 1,6 milioane de ori. În 2020, harta a fost actualizată și cu localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar.

Harta nationala de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platformă informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România.

Harta a fost realizată exclusiv de ANCOM în baza măsurătorilor efectuate în cadrul campaniei pentru verificarea îndeplinirii obligațiilor de acoperire de către furnizorii de servicii de voce mobilă, desfășurate în anul 2019.

În luna iunie 2020, platforma a fost actualizată prin introducerea localităților aflate în zonele care prezintă risc de intrare în roaming involuntar, sub formă de puncte la nivel de stradă. Astfel, au fost identificate și reprezentate pe harta 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele tarii. Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În perioada următoare, harta urmează să fie actualizată cu rezultatele măsurătorilor de acoperire cu semnal de voce mobilă, așa cum vor reieși din cadrul campaniei de monitorizare aflate în curs de desfășurare, începută în luna august și preconizată a se finaliza în luna noiembrie 2020.

În prezent, pentru anul 2020, aisemnal.ro cuprinde rezultatele măsurătorilor din următoarele județe: Alba, Arad, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, utilizatorii putând urmări evoluția acoperirii de la un an la altul.