Evenimente, Expert IT — November 24, 2020 at 10:23 am

Spaţiul Edge în transformarea digitală

by

edgeTransformarea digitală înseamnă, printre multe altele, şi transferul procesării complete de date de la unităţi centrale la unităţi locale, o “autonomizare” a locurilor de acces în reţele, indiferent de dimensiunile acestora. Denumită generic cu termenul “Edge”, tehnologia aferentă acestui fenomen cunoaşte şi ea o evoluţie crescătoare care promite să devină explozivă după actuala perioadă de pandemie sanitară.

„Actualmente observăm o scădere de 8,5% a pieţei de infrastructură în trimestrul 2 al anului 2020″, a spus Robin Ody, Senior Research Analyst, Canalys, în cadrul unui recent summit online dedicat transformării digitale organizat de firma de distribuţie IT Vertiv. Canalys este una din firmele de analiză de piaţă care au reuşit să se impună pe piaţă în ultimii ani. “Însă sperăm că la finele acestui an vom vedea o creştere de 4% în regiunea EMEA.”

O creştere care, în opinia analistului Canalys, va fi alimentată de investiţiile în infrastructuri Edge. „Este adevărat, Edge este în sine o piaţă mică”, a adăugat Ody. „De aceea, pentru 2021 ar fi bine să manifestăm mai degrabă un optimism prudent. Este însă clar că lucrul la distanţă, viitoarele investiţii 5G şi noile reglementări care vor apărea pe piaţă vor alimenta nevoia de infrastructură distribuită şi, ca atare, vor accentua dezvoltarea de tehnologii Edge. Asta nu înseamnă că infrastructura clasică, on-premises, va dispărea. Ea va continua să rămână vitală pe termen lung”.

Edge este un fenomen în plină expansiune şi are toate şansele să devină motorul principal al dezvoltărilor de infrastructură în viitorul imediat. Conform lui Alex Pope, VP of Integrated Rack Solutions, EMEA, Vertiv, pandemia sanitară a făcut evidentă tendinţa firmelor de a-şi intensifica investiţiile în tehnologii Edge.

„Am văzut din studiile efectuate, unul dintre acestea fiind cel al partenerilor de la Canalys, că aproximativ jumătate din firme la nivel global intenţionează să-şi crească amprenta Edge, ba chiar să o dubleze în următorii ani”, a declarat oficialul Vertiv. „Iar aici se evidenţiază câteva verticale unde Edge devine tot mai mult o necesitate mai ales în condiţiile extinderii lucrului la distanţă. Mă refer aici la comerţ, la domeniul sanitar, la domeniul educaţiei şi la cel industrial”.

Adoptarea Edge nu se face, însă, extrem de uşor, mai ales în condiţiile păstrării unei infrastructuri de bază on-premises. În funcţie de dimensiuni şi de natura afacerii, firmele vin cu o serie întreagă de provocări de scară a implementărilor Edge, de nevoi de viteză de lucru la punctele de acces şi în reţeaua globală a firmei şi, nu în ultimul rând, de grad de complexitate a infrastructurii Edge.

„De aceea, noi am gândit de multă vreme o strategie de lucru când vine vorba de adoptarea Edge”, a mai spus Pope. „Pentru fiecare client al nostru trebuie stabilită o metodologie de implementare, trebuie gestionată scara implementării şi trebuie acoperit în mod corect spectrul de tehnologii existente. Noi, la Vertiv, lucrăm cu patru arhetipuri Edge în care încadrăm clienţii. Este vorba de arhetipul data intensive, arhetipul human latency sensitive, arhetipul life critical şi, în fine, arhetipul M2M latency. Cele patru arhetipuri pot fi consultate pe larg pe site-ul nostru de firmă pentru ca fiecare să îşi dea mai bine seama ce tip de arhitectură Edge are nevoie.”