Data Center / Storage, Studii — December 4, 2020 at 5:51 pm

Vertiv desemnat lider global al pieței soluțiilor de răcire pentru centrele de date

by

Potrivit unui studiu realizat de Omdia, tehnologiile sustenabile și inovatoare, cum ar fi sistemele de răcire a apei și de răcire prin evaporare, dar și cele de răcire cu lichide, sunt tot mai frecvent implementate la nivel global

Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică şi soluții de continuitate, a fost desemnat de către Omdia, companie de analiză în domeniul tehnologiei, drept cel mai mare furnizor global de pe piața soluțiilor de răcire pentru centrele de date, un domeniu care continuă să fie definit de transformare și de inovație. Lansat recent, noul studiu evidențiază faptul că tehnologiile de evacuare a căldurii, cum ar fi Expansiunea Directă (DX), Apa Răcită și Răcirea prin Evaporare, continuă să domine acest segment, devenind totodată mai sustenabile. În plus, se anticipează ca noile tehnologii, precum sistemele de răcire cu lichid, vor câștiga teren pe măsură ce operatorii centrelor de date vor căuta modalități de îmbunătățire a eficienței pentru a face față puterii de calcul din ce în ce mai mare.

Vertiv Adiabatic Freecooling Chiller Innovation LabRaportul Omdia, Data Center Thermal Management 2020, publicat la finalul acestui an și realizat  pe baza datelor din 2018 și 2019, arată faptul că Vertiv deține o cotă de 23,5% din piața globală a centrelor de date ce oferă soluții de răcire – un procent cu 10% mai mare decât al celui mai apropiat competitor. Potrivit Omdia, piața tehnologiei termale pentru centrele de date va crește de la 3,3 miliarde de dolari în 2020 la peste 4,3 miliarde de dolari în 2024. Vertiv conduce, de asemenea, piața globală a tehnologiilor termale perimetrale, cu o cotă de piață de 37,5%, cu peste 20% mai mare decât următorul furnizor.

Pe lângă analiza poziției pe piață, raportul oferă perspective și informații asupra evoluției tehnologiei de răcire a centrelor de date. Tehnologiile consacrate precum chiller-ele și sistemul  de răcire perimetrală vor reprezenta în continuare un mare segment al pieței. Potrivit Omdia, expansiunea directă (DX) este încă principalul sistem de evacuare a căldurii atunci când vine vorba de managementul termal al centrului de date dar, cu toate acestea, sistemul de climatizare cu apă răcită și evacuarea căldurii printr-un sistem evaporativ încep să fie tot mai prezente. În plus, nevoia de furnizare de servicii de cloud și colocație a devenit tot mai mare, ceea ce a determinat o creștere cu două cifre a unităților de tratare a aerului (AHU).

Omdia este de părere că va exista, de asemenea, o creștere puternică a sistemelor de răcire cu lichid – imersie și direct-to-chip – fiind așteptată o dublare a acestora între 2020 și 2024. Mai mulți factori contribuie la această schimbare, inclusiv creșterea consumului de energie a cipurilor și serverelor, expansiunea Edge, creșterea densității rack-urilor, precum și cerințele de eficiență energetică și sustenabilitate.

Lucas Beran, analist principal pentru practicile de cercetare în cloud și centre de date la Omdia și autorul raportului, a spus: „Piața de management termal a centrului de date se află la o răscruce. La ora actuală, produsele și soluțiile de management termal existente pe bază de aer stimulează creșterea, dar sunt limitate de capacitatea lor de răcire a densității rackului de 10kW+. Noile tehnologii, produse și modele ajung în piață pentru a sprijini aceste implementări de înaltă densitate și operațiuni mai eficiente care duc la schimbarea dinamicii pieței până în 2024”.

„Poziționarea Vertiv ca lider în managementul termal demonstrează faptul că expertiza noastră în domeniu, portofoliul vast și investițiile în tehnologie, cercetare și dezvoltare sunt apreciate de clienții noștri”. a declarant Giordano Albertazzi, președintele Vertiv pe Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). „Produsele și soluțiile de răcire pe care le-am lansat de-a lungul anului 2020 și cele care vor urma în viitor, vor continua să ofere clienților noștri tehnologie de vârf, permițându-le să atingă obiective mai mari de eficiență și sustenabilitate”.

Vertiv a anunțat câteva inovații recente în tehnologia termală. În EMEA, Vertiv a anunțat lansarea Vertiv™ Liebert® OFC, o gamă nouă, extrem de avansată, de răcitoare cu turbocompresor fără ulei dezvoltată în parteneriat cu Geoclima. Liebert OFC a fost conceput pentru a utiliza agenți frigorifici cu GWP scăzut, inclusiv R1234ze și pentru a asigura o eficiență energetică ridicată. În plus, întreaga gamă de unități perimetrale de climatizare a fost recent reproiectată pentru a avea o eficiență maximă, inclusiv modelele cu expansiune directă Vertiv Liebert PDX cu compresoare cu viteză variabilă și gama cu apă racită cu cel mai nou produs Vertiv Liebert PCW.

Vertiv-Liebert-OFC-waterÎn plus, față de inovațiile făcute la nivel intern, Vertiv lucrează și cu grupuri de lideri din industrie și a devenit recent Membru Platinum în cadrul Open Compute Project (OCP). Rolul Vertiv va include inițiative de sprijin pentru adoptarea sistemelor de răcire lichide prin proiectele Advanced Cooling Solutions (ACS) și Advanced Cooling Facility (ACF). Scopul este de a crea ghiduri și exemple de cele mai bune practici pentru tehnologiile de răcire lichidă direct-to-chip și imersiune, precum și de a permite centrelor de date să adopte răcirea lichidă.

Cercetările Vertiv în domeniul tehnologiilor termale conturează inovațiile viitoare. Potrivit raportului Vertiv, Data Center 2025: Closer to the Edge, industria centrelor de date a cunoscut o schimbare pe scară largă devenind mai economice, fenomen generat de operatorii mari și furnizorii de colocație. În același timp, instalațiile de eliminare a căldurii au fost aduse mai aproape de servere, prin ușile amplasate pe partea din spate a echipamentelor și sistemele de răcire cu ajutorul lichidelor, care susțin funcționarea rack-urilor cu densitate mare, o prezență obișnuită în unitățile cu o putere mare de calcul (HPC). Dintre cei peste 800 de profesioniști ai centrelor de date care au răspuns la sondaj, 42% se așteaptă ca cerințele viitoare de răcire să fie îndeplinite de sistemele mecanice, în timp ce 22% spun că vor fi îndeplinite cu răcire lichidă și aer din exterior.

Pentru mai multe informații despre cele mai recente progrese ale tehnologiei de gestionare termică în întreaga regiune EMEA, vă puteți înscrie gratuit la Vertiv Cooling Innovation Forum, ce va avea loc în data de 10 decembrie, accesând acest link.

Pentru a afla mai multe despre modul în care Vertiv poate ajuta proprietarii și operatorii centrelor de date, vizitați www.Vertiv.com/SWC.