Internet/Telecom — December 10, 2020 at 6:00 pm

Votul prin Internet – o necesitate pentru cetățenii care trăiesc în străinătate

by

Constituţia României garantează dreptul de vot al tuturor cetăţenilor români, indiferent de locul în care se află în ziua alegerilor. Cu toate acestea, acest drept nu este garantat pentru cei aproximativ 3,8 milioane de români care se estimează că trăiesc în străinătate.

E-voting Concept with Characters Voting Using Laptop via Electronic Internet System. Man and Woman Give Vote into the Ballot Box. Vector illustrationCu toate acestea, la alegerile pentru desemnarea reprezentanților României în cadrul Parlamentului European au votat doar 375 219 cetățeni, iar la alegerile pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul României au votat doar 265 490 cetățeni. Dincolo de această prezența foarte scăzută, aproximativ 14 000 din cele 35 800 de voturi prin corespondență nu au ajuns în timp util la destinație, pentru a putea fi luate în calcul.

Conform studiilor care au analizat factorii care influenţează prezenţa redusă la vot a românilor din străinătate au fost identificate: distanţa mare de parcurs până la o secţie de votare, lipsa informării şi a interesului pentru alegeri şi organizarea deficitară a procesului.

Votul prin Internet este o soluție pentru a rezolva la următoarele scrutinuri electorale două dintre aceste provocări, cele legate de proximitatea secției de votare și modul simplu și eficient de exprimare a votului.

„În cadrul proiectului Internet Voting – a European solution for citizens living abroad am organizat o serie de întâlniri virtuale cu actori de interes din Estonia, România si Republica Moldova pentru a dezbate avantajele si provocarile introducerii votului prin internet pentru cetatenii care traiesc in diaspora. În urma acestor dezbateri și analize a rezultat studiul Internet Voting – The reality of our times care descrie experiența Estoniei în acest domeniu, diverse metode de vot electronic, precum și situația legată de introducere votului prin Internet în România și Republica Moldova. La aceste dezbateri am avut aportul nu doar al fostului premier al Estoniei Taavi Roivas ci și al experților internaționali pe securitatea votului”Raimar Wagner, Director de proiect România și Republica Moldova, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

„Suntem conștienți de provocările de securitate un sistem de vot prin Internet le ridică, însă avem în vedere două aspecte importante: pe de o parte, STS deja dezvoltă un sistem securizat de transmitere de date bazat pe blockchain, deci are atât abilitățile, cât și experiența necesară, iar pe de altă parte colaborarea cu societatea civilă și experți independenti care pot audita și verifica sistemul înainte de folosirea acestuia”Ana-Maria Stancu, Președinte Asociația E-Civis.