Studii — December 14, 2020 at 1:54 pm

Punctul de cotitură

by

Fujitsu atrage atenţia asupra unei situaţii cât se poate de concrete care va marca viitorul întregii umanităţi. Pornind de la constatarea, firească, legată de faptul că epoca post pandemie are foarte puţine şanse să mai însemne o întoarcere la starea de fapt de dinainte de pandemie, următorii câţiva ani vor fi tumultuoşi din punct de vedere economic în vreme ce societatea îşi va căuta o nouă normalitate.

Fujitsu_AutomationCe se ştie, însă, aproape cu certitudine, este că tendinţele din ultimele luni vor fi accelerate din pură necesitate economică. Iar printre aceste tendinţe se numără accelerarea transformării digitale a firmelor şi automatizarea muncii. Este contextul în care automatizarea alimentată de inteligenţă artificială, Internet of Things şi intensificarea gradului de conectivitate vor accelera înlocuirea fiinţelor umane în cadrul proceselor de producţie

Principalele sectoare care vor grăbi adopţia inteligenţei artificiale şi a automatizării din pricina crizei sunt identificate de Fujitsu ca fiind industria agro-alimentară, industria financiară, comerţul, asigurările şi industria farmaceutică.

Un studiu Bain & Company citat de Fujitsu estimează că numărul de firme care vor implementa tehnologii de automatizare se va dubla în următorii doi ani. Şi asta deoarece soluţiile de automatizare care cu doar câteva luni în urmă păreau la ani distanţă de implementare au devenit brusc accesibile, iar mulţi producători se grăbesc acum să le adopte, în acest sens fiind citate corporaţii multinaţionale precum LG Electronics, Volkswagen şi Hyundai, printre altele.

Până la urmă, notează Fujitsu, criza forţează firmele să adopte tehnologii cu costuri mai mici şi eficienţe sporite din pură raţiune de supravieţuire. Iar un grad sporit de automatizare va adăuga un nivel sporit şi necesar de rezilienţă sistemelor complexe şi va ajuta la gestionarea mai bună a unor viitoare fenomene disruptive de tip pandemic.

Cât priveşte locurile de muncă, Fujitsu citează analişti în resurse umane care spun că forţa de muncă de care va fi nevoie după actuala pandemie va arăta diferit de cea de dinainte. Şi asta deoarece firmele vor avea tot mai mult nevoie de oameni cu un mix de abilităţi tehnice pentru dezvoltarea şi administrarea instrumentelor de automatizare, însă combinate cu abilităţi din zona socială, colaborativă şi de design.

Concluzia postării este aceea că abia deceniul care începe de anul viitor va marca adevăratul debut al erei AI, atunci când inteligenţa artificială va trece din zona jocurilor inteligente în zona adoptării pe scară industrială largă. Iar o astfel de transformare va avea un impact profund asupra societăţii, care rămâne de evaluat în viitorul apropiat.