Bizpoint — January 11, 2021 at 6:36 pm

Pierderi uriaşe din pricina aplicaţiilor software

by

Businessman using mobile smartphone and icon network connection data with growth graph customer, digital marketing, banking and payment online, analysis and planning of business.Aplicaţiile software se regăsesc în miezul proceselor de transformare digitală şi practic în centrul oricărei afaceri de la ora actuală. Ca atare, deţinerea unor aplicaţii bine construite şi de bună calitate este esenţială. Cu toate astea, conform unui raport publicat zilele trecute de către Consorţiul pentru Calitatea Informaţiilor şi a aplicaţiilor Software (CISQ), în lume continuă să opereze o mulţime de aplicaţii software de slabă calitate, care ajung să coste economia mondială mii de miliarde de dolari.  

Agregând şi analizând date disponibile public, organizaţia de analiză a ajuns să estimeze că doar în 2020 economia mondială a pierdut peste 2000 de miliarde de dolari ca rezultat al aplicaţiilor software imperfecte. În cadrul acestei sume uriaşe, circa 1500 de miliarde dolari au fost pierdute din cauza nefuncţionării corecte a aplicaţiilor software operaţionale.

Al doilea motiv de pierderi, în ciuda eforturilor de îmbunătăţire, a fost acela al calităţii slabe a sistemelor IT de tip legacy. Anul trecut, pierderile estimate din cauza lor s-au ridicat la peste 500 de miliarde USD. În fine, al treilea motiv major de pierderi în 2020 l-au constituit proiectele IT şi software eşuate, cu un total de peste 260 miliarde USD.

Conform raportului, există mai multe moduri în care aplicaţiile software de proastă calitate pot afecta o firmă, de la agilitatea operaţională la incidente de securitate cibernetică. Şi asta deoarece aplicaţiile software prost concepute şi scrise pot permite infractorilor să intre în reţeaua firmei şi să genereze dezastre prin diverse tipuri de atacuri. Concluzia raportului este aceea că, în ciuda multor declaraţii de intenţie, calitatea aplicaţiilor software continuă să rămână în urma altor proiecte lansate în organizaţii, ceea ce ar putea avea un impact major asupra extinderii procesului de transformare digitală la nivel global.