Guvernare/Licitatii — January 14, 2021 at 5:55 pm

Operatorii și-au îmbunătățit acoperirea cu semnal de voce mobilă în 2020

by

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, in urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României.

image004Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.

În cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localitati cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamântului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Platforma aisemnal.ro a fost actualizata în anul 2020 prin adăugarea unor noi funcționalități. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2020 comparativ cu anul 2019, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

Harta cuprinde și localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674  de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării.

Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro, este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România. De la lansarea hărții aisemnal.ro din luna octombrie 2019 și până în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesări.