Esential — January 22, 2021 at 10:33 am

Firmele europene de cloud sunt atacate de cele americane

by

Cloud Computing Concept on Touch ScreenUn nou raport publicat de Synergy Research Group arată că în ultimii trei ani, furnizorii de servicii cloud cu sediul în UE au pierdut circa10% din cota lor de piaţă în favoarea celor mai mari trei furnizori de cloud la nivel global, cu toţii americani.

Raportul arată şi un posibil motiv. De la începutul lui 2017, cheltuielile cu mediul cloud de pe Bătrânul Continent au crescut de trei ori, ajungând la aproape 7 miliarde USD în trimestrul trei 2020. În aceeaşi perioadă, furnizorii europeni de cloud au ajuns să deţină doar 16% din piaţa europeană, faţă de 26% în 2017. În acelaşi timp, cei trei mari furnizori americani (Amazon, Microsoft şi Google) şi-au crescut cota colectivă de piaţă până la 66%.

Autorii raportului notează că furnizorii europeni de cloud încearcă acum să obţină rezultate mai bune axându-se pe segmente bine definite de clienţi şi instanţe de utilizare care necesită o suveranitate strictă asupra datelor. De altfel, o asemenea tactică a condus şi la lansarea iniţiativei Gaia-X, care reprezintă o tentativă de a inversa situaţia industriei cloud europene.

Cei trei mari furnizori americani de cloud deţin, conform datelor publice, nu mai puţin de 67 de centre de date în Europa. Cu toate astea, spaţiul de manevră pentru operatorii europeni este încă generos, însă pentru asta va fi nevoie de bani şi eforturi. La ora actuală, cel mai mare furnizor european de cloud este Deutsche Telekom, cu o cotă de piaţă de 2%.