Analiza — January 25, 2021 at 3:22 pm

Multor firme europene le lipseşte agilitatea

by

Universul digital este de asemenea natură încât o caracteristică precum agilitatea este esenţială pentru reuşita unei afaceri, şi asta deoarece a fi agil înseamnă de la creştere mai rapidă până la servicii mai bune pentru clienţi. Cu toate astea, conform unui recent raport publicat de firma europeană de servicii digitale ServiceNow, care a discutat cu aproape 900 de factori de decizie din companii europene mari, multor firme europene le lipseşte agilitatea, fapt care duce la ratarea de oportunităţi de creştere şi de obţinere de venituri.

Agility concept on a computer display.Raportul arată că, deşi mai bine de jumătate dintre firmele europene intervievate se consideră extrem de agile, doar o cincime dintre ele (21% mai exact) au atins un statut optim de agilitate în realitate. Firma ServiceNow a clasificat aproape jumătate din respondenţi (45%) ca fiind “în mişcare”, sau la jumătatea drumului către obţinerea agilităţii, în vreme ce o treime (34%) au fost clasificate ca fiind “statice” sau “deconectate”.

Beneficiile de care se bucură firmele agile sunt multe. Două treimi dintre ele (65 la sută) au declarat că au început să revină la creştere economică, în vreme ce doar 30% dintre firmele codaşe au putut afirma asta. Mai mult, peste jumătate (53%) dintre firmele agile au ajuns să ofere servicii excelente pentru clienţi, faţă de doar 16% în cazul celorlalte. O astfel de performanţă provine din modele operaţionale flexibile, care permit firmelor să actualizeze permanent preferinţele clienţilor şi să integreze permanent feedback-ul primit de la aceştia. Nu în ultimul rând, firmele agile depăşesc cu 10% media atunci când vine vorba de atragerea şi reţinerea talentelor.

Autorii raportului notează că majoritatea firmelor europene nici nu avansează, nici nu rămân în urmă când vine vorba de agilitate, ci preferă să stea în acea zonă de mijloc în care au iniţiat proiecte de creştere a agilităţii, însă fără a atinge potenţialul deplin al acestora. Iar cum doar una din cinci firme europene se regăseşte în stadii avansate ale călătoriei, oportunitatea de implementare a agilităţii în fiecare aspect funcţional al afacerii este imensă.

Ei recomandă, în atari circumstanţe, ca firmele europene să încheie parteneriate cu experţi în agilitate care le pot arăta cum să fructifice acest potenţial şi să-şi construiască o infrastructură sustenabilă de agilitate.