Esential — February 1, 2021 at 10:17 am

Firmele mai au de lucru în zone tehnologice cheie

by

Digitalization, Digital Transformation ConceptRapoartele arată că transformarea digitală este un proces în plină desfăşurare pentru multe firme la nivel global. Cu toate astea, un nou studiu publicat de firma Rackspace Technology avertizează că în zona de inteligenţă artificială (AI) şi machine learning (ML) se manifestă o lipsă de resurse necesare pentru facilitarea unor astfel de iniţiative, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor generale.

Firma a intervievat aproape 2000 de profesionişti IT la nivel global şi a aflat că o mare majoritate a firmelor, mai exact peste 80%, mai au încă de lucru mult la infrastructura necesară pentru a implementa proiecte AI şi ML cu succes. Totodată nereuşitele de până acum au ca motive factori diferiţi, de la lipsa de date de calitate (34%) şi lipsa de talente (34%), până la strategiile de implementare prost concepute (31%).

Mai mult de atât, multe firme încă nu au luat o decizie definitivă dacă să externalizeze dezvoltarea de proiecte AI şi ML sau să realizeze astfel de proiecte cu resurse interne. De aceea, autorii raportului susţin că pentru implementarea unor astfel de proiecte esenţială este mai întâi curăţarea datelor şi a proceselor care implică date. Proiectele AI şi ML au nevoie de datele potrivite în sistemele potrivite pentru a avea succes.

Totodată, stabilirea de indicatori de performanţă este la fel de esenţială pentru reuşita iniţiativelor IA. Cei mai utilizaţi indicatori în acest moment includ marginea de profit, creşterea de venituri şi satisfacţia clienţilor, iar astfel de indicatori ar trebui utilizaţi de toate firmele implicate în dezvoltarea de proiecte AI şi ML.