Bizpoint — February 22, 2021 at 4:41 pm

Explozie a tehnologiilor low-code

by

Conform unui nou raport Gartner, investiţiile în tehnologii de dezvoltare software low-code nu numai că nu au fost afectate de pandemie, ci vor ajunge să cunoască o adevărată explozie în acest an, măsurată într-un procent de peste 23% şi într-o valoare totală de peste 11 miliarde USD.

Estimările arată că platformele de aplicaţii low-code (LCAP) vor rămâne cea mai mare componentă a pieţei de dezvoltare tehnologii low-code, crescând cu peste 60%, până la nivelul de aproape 6 miliarde USD. Conform firmei de analiză, pandemia sanitară a jucat un rol major în această situaţie.

Low code development concept banner header.Măsurile de tip lockdown au obligat firmele să accelereze iniţiativele de transformare digitală, care au pus la rândul lor presiune pe echipele IT să accelereze livrarea de aplicaţii software şi timpii de punere în aplicare a acestora. Pentru a putea gestiona eficient situaţia, aceste echipe au apelat la dezvoltatori dinafara comunităţii IT, fapt care a constribuit enorm la creşterea low-code.

300x250_JSGartner susţine că la ora actuală peste 40% din colaboratorii dinafara mediului IT au ajuns să personalizeze sau să construiască soluţii de date. În acelaşi timp, firma prevede că jumătate din clienţii noi de low-code vor proveni din zona de firme non-IT până la finele lui 2025.

Un alt factor important care contribuie la creşterea low-code este dat de vendorii SaaS, care oferă capabilităţi ce includ tehnologii de dezvoltare low-code. “Pe măsură ce SaaS creşte în popularitate iar platformele acestor vendori sunt tot mai folosite, piaţa low-code va cunoaşte o creştere majoră în termeni de LCAP şi unelte de automatizare procese,” scriu analiştii Gartner în raport.