Expert IT — February 25, 2021 at 5:34 pm

NVIDIA – între minerii de criptomonede și gameri

by

NVIDIA a raportat rezultate record pentru T4, depășind așteptările analiștilor, cu o creștere a câștigurilor de 51% pe acțiune față de anul trecut.  Cu toate acestea, prețul acțiunilor a scăzut cu 2% după închiderea bursei și în urma declarațiilor CEO-ului NVIDIA că vânzările procesoarelor dedicate mining-ului nu vor mai crește foarte mult.

block chain cryptocurrency business strategy ideas concept bit coin on reflection floor dark color tone with virtual graphic double exposureCu o apreciere a acțiunilor de peste 120% în ultimele 12 luni, NVIDIA a oferit profituri impresionante pentru acționarii săi. Acțiunile producătorului de componente hardware au fost unele dintre cele mai populare în 2020 printre clienți români de pe eToro. De asemenea, NVIDIA (NVDA) a fost a 10-a cea mai cumpărată acțiune pe eToro la nivel global de către investitorii individuali. Este prețul actual o oportunitate de cumpărare?

NVIDIA, inventatoarea GPU (unității de procesare grafică), este un jucător important în industria de gaming, dar în ultimele luni a cunoscut o creștere a cererii pentru produsele sale în comunitatea minerilor de criptomonede.

300x250_JSPrețurile cripotoactivelor au explodat încă de la sfârșitul anului 2020, cu companii și instituții cunoscute, de la Tesla la BNY Mellon, care și-au anunțat planurile de a intra pe piața criptoactivelor. Odată cu creșterea prețurilor, a crescut și cererea pentru componente hardware mai performante pentru mining. Minerii au nevoie de procesoare extrem de rapide, cerere la care NVIDIA a răspuns lansând o nouă placă grafică, NVIDIA CMP, dedicată mining-ului profesional. Este logic ca, în cazul în care prețurile continuă să urce, să crească și numărul fermelor de mining, ceea ce va conduce la creșterea vânzărilor pentru produsele NVIDIA.

Cu toate acestea, dată fiind criza globală de cipuri, compania a indicat că ar putea avea probleme de livrare și a încercat să prioritizeze baza sa de clienți de gaming. Săptămâna trecută, NVIDIA a anunțat de asemenea că abilitatea ultimului său procesor grafic va fi limitată în cazul utilizării sale pentru minarea de criptomonede, ceea ce ridica întrebări dacă acest tip de clienți vor căuta soluții în altă parte. Declarațiile NVIDIA ar putea fi doar o încercare pe termen scurt de a tempera așteptările până la rezolvarea problemelor de livrare a procesoarelor. Investitorii individuali vor dori să urmărească modul în care NVIDIA va face față cererii existente și va proiecta produse care să răspundă așteptărilor clienților.

de Ionuț Paulenco, analist de piață eToro