Securitate — February 26, 2021 at 5:28 pm

Gateway securizat pentru anii post-pandemie

by

Modern urban skyline. Global communications and networking. Blockchain conceptConform Symantec, unul din cele mai importante nume din industria soluţiilor de securitate IT, distribuit în România de firma SolvIT Networks, una din cele mai importante consecinţe ale pandemiei Covid 19 a fost aceea a trecerii tot mai accentuate la soluţii edge pentru procesarea datelor, exemplul clar aici fiind lucrul de acasă. De aceea, teatrul de operaţiuni pentru firmele de securitate începând cu anul 2021 se va muta în mod clar în această zonă.

Actualmente funcţionând ca divizie a companiei Accenture, Symantec pune un accent tot mai mare pe soluţii Secure Web Gateway (SWG), aflate la baza strategiilor de servicii de acces securizat de tip edge (SASE). O soluţie SWG este special construită ca să prevină accesul în reţele al ameninţărilor informatice din afară şi scurgerea de date dinspre interior. Practic, SWG a devenit punctul de control pentru monitorizarea conformităţii cu politicile de securitate corporate şi cu reglementările legale de pe piaţă.

Unul din cele mai importante aspecte ale soluţiilor SWG este legat de monitorizare şi vizibilitate. În noile condiţii post-pandemie devine de la sine înţeles că firmele vor trebui să poată vedea cum se comportă angajaţii atunci când sunt online. În acest sens, Symantec a continuat integrarea dintre soluţiile SWG, CASB şi DLP oferite pieţei în medii cloud şi on premises în cadrul centrelor de date ale clienţilor.

Practic, ceea ce oferă Symantec categorizează în mod dinamic fiecare site internet accesat cu ajutorul inteligenţei artificiale, simultan cu identificarea şi segmentarea aplicaţiilor. Conform furnizorului de soluţii, se pot identifica actualmente 250 de grupuri de aplicaţii de nivel înalt şi 35.000 de aplicaţii individuale. Asta înseamnă oferirea unui control de nivel ridicat asupra traficului de date pe baza politicilor de firmă şi al riscului.

Pe lângă monitorizare şi vizibilitate, procesul de conectare a birourilor mobile a devenit o parte esenţială a oricărei strategii SWG de firmă. În acest sens, Symantec a integrat deja soluţia sa Symantec Endpoint Security cu serviciul Web Security Service bazat pe cloud, combinaţia dintre cele două eliminând nevoia de a utiliza un agent endpoint dedicat special redirecţionării traficului.

Al treilea aspect important al soluţiilor SWG este reprezentat de detectarea malware şi apărarea avansată împotriva ameninţărilor. Analizarea traficului internet prin intermediul tehnicii denumite sandboxing, adică detectarea malware-ului care pătrunde în interiorul fişierelor, a devenit mai importantă ca oricând. Symantec oferă această tehnologie, sub numele de Symantec Web Isolation, ca element al serviciului cloud şi ca aplicaţie. Prin aceasta se maximizează productivitatea utilizatorilor cu acces securizat şi nerestricţionat la site-uri web necategorisite şi potenţial riscante, simultan cu minimizarea complexităţii operaţionale legate de gestionarea politicilor de acces web, alertele de securitate şi investigaţiile analitice.