EDUCATIE / JOB — April 9, 2021 at 10:41 am

Digitalizarea nu trebuie să lase pe nimeni în urmă!

by

Primele grupe de alfabetizare digitală pentru seniori încep în această lună. Programul Digital Citizen oferă acces la lumea online inclusiv persoanelor vârstnice, cele mai expuse riscului de izolare digitală.

ECDL RO Digital Citizen_webECDL Romania împreună cu Primăria Sectorului 2 lansează în luna aprilie programul pilot de educaţie digitală pentru seniorii din comunitate.

Aceştia sunt invitaţi să participe la grupele Digital Citizen, ce vor avea loc la spaţiul educaţional ECDL EduHub din Veranda Mall Bucureşti.
Timp de o lună, fiecare dintre vârstnici va învăţa elementele de bază ale folosirii computerului şi Internetului, fiind sprijiniţi să devină utilizatori independenţi ai acestor instrumente. Între altele, vor afla la ce le poate folosi computerul şi Internetul, cum să scrie documente, cum să caute şi să selecteze informaţiile online corecte, cum să comunice prin email sau să socializeze prin alte mijloace de comunicare online, cum să acceseze diverse servicii online (comerciale, administrative sau medicale spre ex.).

Vor reuşi astfel cu toţii să devină mai activi, să comunice mai mult şi mai uşor cu cei dragi şi să capete încredere în folosirea serviciilor din spaţiul virtual, ce le vor îmbunătăţi semnificativ viaţa de zi cu zi. În plus, vor putea apoi să navigheze în lumea digitală în siguranţă, fără a cădea cu uşurinţă victime pericolelor cibernetice sau informaţiilor şi ştirilor false.
La primele grupe, care vor începe pe 19 aprilie, vor participa seniori din centrele de zi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială – DGASPC Sector 2.

Este limpede că digitalizare fără competenţe digitale nu există. Orice investiţie în tehnologie poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de competenţe digitale. Serviciile de e-guvernare, e-commerce, e-banking, e-health etc. reclamă aptitudini digitale elementare pentru întreaga populaţie. Numai aşa societatea chiar se va bucura de avantajele tehnologiei, calitatea vieţii va creşte şi  ne vom raporta la un proces real de tranziţie digitală.

Deşi România înregistrează rezultate bune la capitolul conectivitate, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul (Raport DESI 2020).

Există mulți oameni, mai ales persoane vârstnice, care nu au folosit niciodată un computer, dar care au auzit de Internet și de posibilele sale utilizări. Mulți dintre aceștia ar dori să afle mai multe despre tehnologia digitală, dar pot simți că este prea complicat sau că este prea târziu pentru ca ei să învețe. Digital Citizen este programul ideal pentru ca aceștia să-și depășească temerile și să înceapă să utilizeze corect şi activ tehnologia, integrându-se astfel în lumea digitală.