Esential — April 16, 2021 at 10:41 am

O surpriză neplăcută

by

High technologies for your success . Mixed mediaUn recent raport publicat de firma de consultanţă MHR Analytics, specializată în managementul performanţelor financiare şi business intelligence, ajunge la o concluzie surprinzătoare şi oarecum neplăcută pentru mediul de afaceri: majoritatea aplicaţiilor software de business intelligence (BI) nu este folosită la adevăratul potenţial.

Conform raportului, firmele cunosc beneficiile unor astfel de soluţii, însă nu reuşesc să le capitalizeze. La ora actuală, pe plan global, doar circa 4% din aplicaţiile software BI sunt folosite pe deplin. În plus, în cazul a 20% din firme, mai bine de un sfert din soluţiile BI implementate zac nefolosite.

Motivele unei asemenea situaţii pleacă de la insatisfacţii legate de managementul inventarelor la probleme cauzate de licenţieri şi altele asemenea. Iar ca lucrurile să fie şi mai proaste, nouă firme din zece intervievate afirmă că ştiu care sunt avantajele unor astfel de soluţii şi că expertiza dobândită în această zonă va deveni un avantaj competitiv în următorii câţiva ani.

Cei mai mulţi lideri de afaceri (64%) care folosesc instrumente BI afirmă că acestea le conferă un avantaj clar, deoarece îi ajută să înţeleagă mai bine datele acumulate, le permite să ia decizii mai rapid şi să aibă acces mai bun la informaţii ascunse.

Autorii raportului notează că, dincolo de irosirea de resurse şi de potenţial de afaceri, nefolosirea soluţiilor BI înseamnă şi altceva, adică ceva ce ţine chiar de o posibilă soluţie a problemei. În acest sens, este în mod clar nevoie de existenţa unor parteneri de implementare a soluţiilor BI care să înţeleagă mai bine nevoile clienţilor, să vină cu ceva potrivit cerinţelor lor precise şi care să fie pregătiţi să ofere şi un nivel adecvat de instruire legată de exploatarea eficientă a acestor soluţii.