Expert IT — April 22, 2021 at 10:46 pm

UiPath: debut impresionant la NYSE

by

Listare la bursa

UiPath (NYSE: PATH), producătorul de roboți software fondat în România, a avut miercuri un debut impresionant pe bursa din New York, cu un câștig de aproape 25% din prețul de deschidere de 56 de dolari, închizând ziua la 69 de dolari pe acțiune.

Acesta a fost unul dintre cele mai mari IPO-uri tech din ultimii ani și ar trebui să luăm în considerare și faptul că a avut loc pe o piață destul de dificilă, mai puțin prietenoasă cu firmele de tehnologie în ultimele săptămâni.

de Ionut Paulenco, analist al platformei de investiții eToro

Povestea UiPath este un exemplu că în lumea de astăzi, orice este posibil. Cine ar fi prezis acum câțiva ani că un startup din România va fi faimos într-o zi pe Wall Street?

Succesul de ieri al UiPath se datorează faptului că a intrat pe bursă cu cifre foarte impresionante. Compania s-a extins rapid în ultimul an, veniturile crescând de la 336 milioane dolari la 607 milioane dolari. În același timp, și-a mărit rata profitului brut de la 82% la 89% – profitabilitatea sa crescând chiar într-un ritm mai rapid decât veniturile, ceea ce este remarcabil pentru o companie cu creștere rapidă.

Veniturile din licențele companiei îi aduc o marjă brută de 98%, deoarece produsul rulează pe computerele clienților, minimizând costurile de infrastructură. Serviciile de asistență și întreținere operează și ele cu o impresionantă marjă brută de 90%.
Compania și investitorii au vândut marți aproape 24 de milioane de acțiuni la 56 de dolari fiecare.
În ciuda vânzarii de acțiuni prin acest IPO, UiPath va rămâne ferm sub controlul fondatorului său, CEO-ul și președintele Daniel Dines păstrând aproape 90% din drepturile de vot.

Lipsa puterii de vot nu i-a deranjat pe investitori, deoarece domnul Dines este văzut ca un tip de CEO vizionar. Controlul său continuu asupra companiei este văzut ca un plus, pentru că astfel vor fi mai puține ocazii în viitor de distragere a atenției sau presiuni din partea investitorilor care pot avea viziuni diferite, etc.

Fondată la București în 2005, UiPath folosește inteligența artificială pentru a construi roboți software ce permit companiilor să automatizeze sarcini repetitive de back-office. Compania are peste 8.000 de clienți în întreaga lume, inclusiv 80% din companiile Fortune 10 și 61% din companiile Fortune Global 500. Potrivit prospectului său, UiPath are 2.863 de angajați, dintre care 122 în New York, 727 în București și restul în alte țări în care își desfășoară activitatea.