Enterprise Software — April 29, 2021 at 11:10 am

Cum să implementați cu succes un sistem ERP

by

iStock_000012045147MediumSistemele de gestionare a resurselor pentru întreprinderi sunt mari, cu multe părți mobile. O strategie de gestionare atentă vă poate ajuta să vă asigurați că implementarea va decurge fără probleme.

Sistemele ERP sunt excelente pentru gestionarea multor complexități ale unei companii. În timp ce eficiența rămâne un deziderat important pentru companii, anvergura acestor sisteme poate face ca implementarea să fie dificilă.

Potențialul de a aduce sistemele ERP online este semnificativ pentru companii, organizații nonprofit și alte tipuri de organizații. Pentru a realiza acest potențial, există pași care pot fi luați pentru a asigura un proces lin pentru adoptarea soluției.

Cel mai bun sistem ERP pentru afacerea ta

Indiferent dacă nevoile dvs. sunt îndeplinite de sistemele ERP a SAP, Oracle sau a altei companii, ceea ce contează cel mai mult este alegerea abordării de implementare potrivite pentru organizația dvs. Este important să vă faceți temele înainte de a începe procesul.

Multe firme nu au nevoie de ERP complet. Acestea ar putea fi mai bine deservite de un sistem de management al transportului, un sistem de gestionare a depozitelor sau un sistem avansat de planificare. Implementarea ERP ar trebui să permită creșterea.
Dacă afacerile sunt noi în domeniul ERP, consultanții vă pot ajuta.
Cum se implementează un sistem ERP
Specialiștii recomandă un proces în șapte pași înainte de începerea proiectului de implementare:
Construiți o echipă de proiect: echipa ar trebui să includă un manager de proiect care să supravegheze implementarea, un dezvoltator de aplicații care să gestioneze personalizările, un analist de aplicații care să gestioneze gestionarea datelor și un inginer de teste de asigurare a calității care să gestioneze testarea.
Creați un plan de gestionare a modificărilor: acest lucru vă va ajuta să gestionați fiecare dintre pașii implicați.
Estimarea unui buget: atunci când proiectați cât va costa tranziția, rețineți că mai mult de jumătate din toate proiectele de implementare ERP depășesc bugetul.
Există, de asemenea, capcane strategice de care trebuie să fiți conștienți înainte de a începe.
Practici de implementare ERP
Construirea unei echipe de succes și un plan de implementare bine gândit îmbunătățesc șansele de succes ERP, dar un alt factor cheie îl reprezintă utilizatorii finali. Angajaților li se cere să facă o schimbare semnificativă și nu pot fi ignorați.
Reformarea proceselor de afaceri – remodelarea fluxurilor de lucru și a proceselor unei organizații – este importantă pentru a fi planificată într-o implementare ERP.
Organizațiile trebuie să evalueze cât de curând pot trece peste această perioadă de intrare și să ajungă la partea de beneficii. Este recomandată o analiză a valorii actuale nete, deși cifrele fiabile sunt greu de obținut. 
Sunt recomandate două abordări de formare a angajaților, incluzând atât opțiuni în persoană, cât și opțiuni de e-learning. De asemenea, găsirea de membri ai personalului care să poată ajuta la implementarea întregii echipe.
Identificați personal promițător, cu cunoștințe tehnice, pentru a vă instrui ca superutilizatori ERP. Aceștia pot face față problemelor utilizatorilor de nivel scăzut, permițându-vă să vă concentrați asupra sarcinii la îndemână.
Găsirea unui furnizor ERP
Odată cu amestecul de parteneri tehnologici adeseori adus în procesul de construire a unui sistem ERP, discuțiile se pot îndrepta spre susținerea furnizorilor de tehnologie, care oferă suport pentru diferite soluții.
Merită, de asemenea, să luați în considerare un furnizor de implementare, care poate ajuta la gestionarea implementării. Acest proces poate deveni din ce în ce mai complex, mai ales dacă este implicată o muncă la fața locului.
În general, majoritatea companiilor nu sunt în măsură să gestioneze singuri un proiect de acest complex. Dacă întreprinderile au un IT puternic, pot folosi mai puțină asistență pentru furnizori. Dar dacă nu, implementarea sistemelor ERP necesită de obicei angajarea de consultanți.
Șansele de a găsi succes cu un sistem ERP se reduc la executarea acestuia. A avea un partener bun crește șansa de succes.