MANAGEMENT, Transport/Travel — May 5, 2021 at 10:38 am

Performanțe solide la nivel de operațiuni și management financiar puternic pentru GEFCO în anul 2020

by

GefcoGEFCO, liderul european în logistica integrată a automobilelor, inclusiv Logistica vehiculelor finite (FVL) și cel mai important furnizor global de soluții multimodale pentru lanțul de aprovizionare, a publicat astăzi rezultatele financiare pentru cele douăsprezece luni ale anului 2020, care s-au încheiat pe 31 decembrie 2020.

Luc Nadal, președintele Consiliului de administrație al GEFCO, a declarat:
„Sunt mândru de rezultatele GEFCO din 2020, care își demonstrează rezistența în ciuda impactului negativ al pandemiei COVID asupra afacerii noastre, în special în prima jumătate a anului. Ca o afacere agilă, cu un model de business asset-light (strategia activelor de bază), am reușit să controlăm costurile în timp ce ne depășim limitele pentru a satisface nevoile clienților noștri. Veniturile noastre au scăzut în aprilie, mai și iunie, la apogeul unor perturbări majore la nivel mondial în afacerile globale, dar în a doua jumătate a anului 2020 am reușit să ne sporim activitățile în conformitate cu programele de creștere a producției clienților noștri. Având în vedere portofoliul extins de GEFCO pentru clienți auto și industriali, suntem mulțumiți de capacitatea noastră de a menține o marjă de operare puternică în acest context dificil.

Aș dori să le mulțumesc sincer clienților și partenerilor noștri pentru angajamentul și încrederea lor în 2020. Lucrând în spiritul de cooperare și înțelegere, am continuat să ajutăm clienții noștri auto să găsească soluții pentru a-și menține lanțurile de aprovizionare în mișcare, inclusiv clientul nostru istoric Groupe PSA. Pentru clienții non-auto, am urmărit diversificarea și adaptarea soluțiilor noastre logistice multimodale pentru a le satisface nevoile în schimbare. Soluțiile noastre Time Critical pe cale aeriană și rutieră erau la mare căutare în rândul clienților din industria medicală, a bunurilor de larg consum și a produselor electronice și am reușit să facem față provocărilor acestora. Angajații noștri și-au păstrat promisiunea Partners, unlimited și au oferit o muncă și un angajament incredibile în 2020. Am implementat noi măsuri de protecție și siguranță și ne-am adaptat procesele pentru a satisface fără probleme și în timp record cerințele suplimentare ale clienților noștri. În 2021, vom continua să ne concentrăm pe furnizarea celor mai bune soluții pentru lanțul de aprovizionare din clasă, cu un accent puternic pe sănătatea și siguranța angajaților noștri din întreaga lume.”

Datele financiare pentru anul 2020

0001

(1) EBIT-ul recurent se măsoară înainte de venituri și cheltuieli operaționale nerecurente.
(2) Datoria financiară netă corespunde datoriei financiare nete de numerar și echivalente de numerar. Datoria financiară este suma împrumuturilor bancare, datoriile de leasing (IFRS 16 și IAS 17), instrumentele derivate, fondul de participare la profit al angajaților, garanțiile și alte împrumuturi, dar exclude datoria la achizițiile cu dobândă minoritară. Cu excepția datoriilor de leasing, datoria financiară netă transformată în numerar financiar net se ridica la 158,9 milioane EUR la 31 decembrie 2020.

 

Pavel Ilichev, vicepreședinte executiv, Finanțe și strategie, a completat:
„Sunt mulțumit de managementul financiar puternic al GEFCO în 2020. Am înregistrat o scădere a veniturilor cu 19,7% din cauza întreruperilor din afacerile clienților noștri din întreaga lume, dar am menținut o marjă operațională semnificativă de 3,7%, față de 4,3% în 2019. Când criza a început în martie fără să știm când se va termina, am luat măsuri pentru a limita impactul financiar prin consolidarea controalelor financiare stricte în întreaga organizație. Mai mult, modelul nostru de afaceri asset-light a continuat să ofere flexibilitate în costurile fixe și variabile și am beneficiat de sprijinul guvernului pentru a proteja ocuparea forței de muncă în mai multe țări.

Fluxul de numerar pozitiv fără precedent al GEFCO ne-a consolidat poziția privind lichiditățile și nu am avut nicio necesitate de a căuta finanțare suplimentară. Ne-am concentrat asupra inițiativelor strategice, cu un CAPEX selectiv, și am investit în stații de încărcare a vehiculelor electrice la multe dintre centrele noastre de tip compound pentru a sprijini electrificarea industriei auto. Capacitatea puternică a GEFCO de a genera numerar și cu un leverage ratio scăzut (efect de pârghie) ne permite să rezistăm în fața „furtunilor” și incertitudinilor economice și suntem bine poziționați pentru anul următor și redresarea economică așteptată.”

Grupul GEFCO a generat venituri de 3,8 miliarde euro în anul fiscal 2020, cu o scădere de 19,7% față de aceeași perioadă din 2019 (-17,3% lfl). Rezultatele pe divizie sunt după cum urmează:

Logistica vehiculelor finite (FVL) a avut o evoluție în conformitate cu industria automobilelor (scăderea cu 22% a producției auto europene, potrivit IHS Markit). Veniturile s-au ridicat la 1.545,7 milioane EUR (-21,9% raportate și -20,5% lfl), în scădere cu 454 milioane EUR față de 2019, în principal în trimestrul II 2020. Trimestrul IV din 2020 a fost egal față de trimestrul IV din 2019. Divizia FVL și-a demonstrat expertiza de lider sectorial prin gestionarea cu succes a închiderii temporare a fabricilor de autoturisme pentru clienți și a fluxurilor logistice subiacente sub constrângeri fără precedent.
Logistica Overland & Contract (OVL și CL) această divizie a fost mai puțin afectată decât FVL datorită portofoliului diversificat de clienți. Veniturile au scăzut cu 19,7% la 1.828,5 milioane EUR (-18,1% lfl). OVL & CL au oferit mai multe soluții rutiere Time Critical și au ajutat clienții să asigure disponibilitatea stocurilor în contextul reluării producției.
Air & Sea (A&S) divizia a avut o cerere puternică pentru soluții Time Critical pe cale aeriană pentru a distribui consumabile medicale esențiale și echipamente de protecție personală din Asia în Europa și America de Nord. Veniturile au crescut la 339,8 milioane EUR, adică o majorare de + 1,6% față de aceeași perioadă din 2019 (+ 4,9% lfl).
Serviciile industriale (IS) divizia a raportat venituri de 90,8 milioane EUR, în scădere cu 38,3% (-12,2% lfl). Operațiunile de asamblare ușoară au fost transferate către Groupe PSA la 31 decembrie 2019, ceea ce explică această scădere.

O poziție financiară sănătoasă alimentată de o rentabilitate operațională semnificativă și un management strict al fondului de capital

În ciuda crizei sanitare și a carantei din primul semestru al anului 2020, Grupul GEFCO a livrat un EBIT recurent semnificativ de 140,3 milioane euro, cu o marjă de 3,7%, în scădere doar cu 60 puncte de bază (bps) față de 2019. Acest EBIT recurent solid a fost determinat de:
• Control puternic al costurilor la fiecare nivel și economii asociate
• O reducere de 667,4 milioane euro a costului cu serviciile de la terți, subliniind relevanța modelului nostru de afaceri cu active de bază
• Redresarea afacerilor în trimestrul 3 și trimestrul 4 2020, acesta din urmă fiind cel mai solid trimestru 4 din istoria GEFCO în ceea ce privește profitul operațional
În plus față de profitabilitatea operațională, GEFCO a avut un management strict al fondului de capital și un CAPEX selectiv, ceea ce a stimulat generarea de numerar și a condus la un nivel record al fluxului de numerar, aproape de 285 milioane EUR (+ 70 milioane EUR față de 2019).

Potrivit situației de la 31 decembrie 2020, datoria netă a Grupului GEFCO a beneficiat de pe urma acestor decizii. Drept urmare, a fost generată o marjă mare pentru lichidități, ceea ce a dus la o scădere fără precedent a datoriei nete, sub 150 milioane EUR, comparativ cu 347,7 milioane EUR la 31 decembrie 2019.

Investiții strategice în logistica vehiculelor electrice (EV) și soluții pentru gestionarea pe termen lung a vehiculelor cu Moveecar

Peisajul mobilității se schimbă odată cu creșterea constantă a cererii, a reglementărilor de mediu și a schemelor guvernamentale pentru sprijinirea vânzărilor de vehicule electrice (EV). Cota de piață pentru vehiculele electrice este de așteptat să ajungă la 26% după 2026, iar lanțurile de aprovizionare vor trebui să se adapteze pentru a gestiona concomitent atât motoarele de ardere, cât și cele electrice. Cu expertiza sa în soluții complexe pentru lanțul de aprovizionare, GEFCO colaborează cu producătorii și comercianții cu amănuntul de vehicule electrice pentru a sprijini transformarea acestora cu soluții conforme, inovatoare, agile și scalabile care includ gestionarea bateriilor de intrare, de ieșire, de piață și de consum. De exemplu, GEFCO își echipează toți compușii cu stații de încărcare pentru a gestiona cererea crescută de logistică EV finită. În Marea Britanie, GEFCO a început să lucreze cu serviciul de abonament la mașinile electrice Onto pentru a oferi servicii de reparații inteligente și livrarea către și de la cele patru compuși ai logisticii vehiculelor finite (FVL). Grupul lucrează, de asemenea, cu LEVC pentru a oferi conversii și livrări EV către clienții potențiali ai flotei.

De la prima înmatriculare a unei mașini până la sfârșitul vieții sale, Moveecar este un brand al Grupului GEFCO care oferă o gamă largă de servicii la cerere pentru jucătorii de mobilitate (producători de automobile, comercianți cu amănuntul, companii de leasing, licitații etc.). Serviciile integrate Moveecar sunt concepute pentru cerințe unice sau multiple, inclusiv depozitare, reparații, transport și evaluări, precum și servicii administrative și de concierge. Folosind expertiza GEFCO și rețelele profesionale de parteneri, soluțiile Moveecar sunt disponibile printr-o platformă digitală plug-and-play dinamică. În prezent, mai mulți jucători de mobilitate utilizează platforma digitală Moveecar pentru o varietate de servicii, inclusiv livrarea vehiculelor direct de la compuși la clienții finali, precum și depozitarea și renovarea mașinilor uzate. De exemplu, în Shanghai GEFCO colaborează cu Polestar, marca Volvo de vehicule electrice, pentru livrări auto.

Portofoliul de clienți a fost amplificat de prelungirile contractelor și de noile afaceri

GEFCO a continuat să își valorifice poziția de lider în domeniul logisticii auto, în timp ce a continuat să diversificarea cu succes în sectoare precum industria, produsele de larg consum și Life Sciences (sănătate, farmaceutice). De exemplu, Grupul și-a extins activitatea în ateliere pentru a echipa 10.000 de camioane de livrare pentru un client care reprezintă cel mai important retailer mondial de comerț electronic. În 2020, clienții pieței (cu excepția grupului istoric PSA) au reprezentat 50% din veniturile totale.

În cadrul FVL, Skoda a semnat un parteneriat pe cinci ani cu GEFCO pentru depozitarea și distribuția vehiculelor către rețeaua sa de dealeri slovaci. Grupul și-a reînnoit acordul de distribuire a vehiculelor Toyota și Lexus în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Rusia. În Franța, Ford a semnat un parteneriat cu GEFCO pentru a distribui anual 40.000 de vehicule noi, bazându-se pe un parteneriat deja puternic cu Ford în Europa. GEFCO și-a extins activitățile pentru Renault Nissan Dacia în Spania și a semnat un parteneriat cu producătorul de camioane MAN pentru a exporta pe mare vehiculele finite din Europa către restul lumii.

În Overland & Contract, GEFCO a primit un contract cu Yazaki, cel mai mare producător mondial de cablaje auto, pentru furnizarea componentelor din Bulgaria și Marea Baltică către Republica Cehă. Electrolux și-a reînnoit încrederea în GEFCO pentru distribuirea produselor din fabricile de asamblare din Polonia, Turcia, Ucraina și România. Nestlé i-a încredințat companiei GEFCO distribuția de apă, cafea, produse pentru îngrijirea animalelor de companie și asistență medicală în Grecia, Polonia, Elveția, Franța, Turcia, Portugalia și Serbia. În plus, Knauf, specialist în materiale izolante pentru construcții de clădiri, a colaborat cu GEFCO pentru a muta materiale în Franța și Belgia. În Marea Britanie, GEFCO a perfectat un contract pe termen lung cu o multinațională americană de top, specializată în tehnologii bazate pe știință, pentru a-și sprijini operațiunile.

În divizia Ambalaje reutilizabile, Jaguar Land Rover și-a prelungit contractul cu GEFCO în Marea Britanie până în 2021. În plus, GEFCO a semnat mai multe contracte noi cu branduri de top pentru servicii logistice integrate. De exemplu, GEFCO a primit contracte pentru importul și depozitarea motocicletelor în Mexic pentru două mărci cunoscute, Royal Enfield și Zontes.

În cadrul Serviciilor industriale, producătorul global de vehicule comerciale Foton Motors a semnat un parteneriat cu GEFCO în Brazilia pentru asamblarea vehiculelor utilitare.

În Air & Sea, GEFCO a colaborat cu un grup mondial de științe și asistență medicală pentru a lansa prima inițiativă pe termen lung de transport maritim. Cu expertiza GEFCO, certificări și parteneriat de lungă durată cu clientul, Grupul a livrat peste 15.000 de unități echivalente de 20 de metri (TEU) de consumabile medicale la nivel global.