Esential — May 17, 2021 at 10:15 am

O dorinţă încă neîmplinită

by

20210223-pr-microcips-ai-artificial-intelligenceConform unui nou raport publicat de IBM, pandemia sanitară determină tot mai multe firme să încerce adoptarea de soluţii de inteligenţă artificială (AI), însă în calea acestei adopţii continuă să se afle aceleaşi bariere ca şi în anii trecuţi. Conform raportului, nu mai puţin de 43% din firme la nivel global şi-au crescut numărul de proiecte IA derulate ca urmare a pandemiei.

Cu toate astea, în comparaţie cu anul trecut, în toiul pandemiei sanitare, 2021 a rămas până acum relativ plat în termeni de adopţie AI. Însă firmele plănuiesc investiţii semnificative în această zonă în lunile care urmează. Cea mai căutată categorie AI este, conform raportului, aceea de soluţii Natural Language Processing (NLP), ca urmare a faptului că firmele se luptă să-şi îmbunătăţească şi să-şi automatizeze serviciile pentru clienţi.

Numai că în calea extinderii acestui proces persistă aceleaşi bariere ca în trecut, inclusiv cea mai mare dintre toate: lipsa de talente. Un alt element care împiedică adoptarea extinsă AI este dat de capacitatea limitată de a accesa datele de oriunde. Două treimi dintre cei intervievaţi au spus că au fost nevoiţi să folosească până acum mai bine de 20 de surse de date diferite pentru aplicaţiile AI.

Conform raportului, majoritatea investiţiilor în AI continuă să se axeze pe trei capabilităţi care definesc inteligenţa artificială pentru afaceri: automatizarea IT-ului şi a proceselor, creşterea încrederii în rezultatele IA şi înţelegerea mai bună de către AI a limbajului afacerilor.