Big Data&Analytics, Pharma & Health — May 19, 2021 at 3:58 pm

Cercetările bazate pe inteligența artificială și pe „gemenii medicali” susțin lupta împotriva COVID-19 pe termen lung

by

Analize medicaleO analiză a datelor de la mii de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study, arată că una din 20 de persoane este susceptibilă să sufere de simptome COVID-19 care durează mai mult de 8 săptămâni, dar medicii încă nu știu cauzele. Un geamăn digital este o reprezentare virtuală a unui obiect, a unui sistem sau, în acest caz, a unui pacient COVID-19 la distanță. Gemenii digitali promit că vor accelera eforturile de investigare a unui mister medical major.

„Vom aplica expertiza și tehnologia noastră pentru a construi gemeni digitali, pentru a partaja date, pentru a realiza simulări și analize. Vom folosi aceste informații pentru a ajuta la stabilirea de tratamente mai bune destinate pacienților cu simptome post-COVID pe termen lung. Gemenii digitali vor permite efectuarea de testări, dar într-o simulare virtuală”, spune Jeremy Ford, vicepreședinte pentru proiecte strategice și inovație socială, Dell Technologies.

Pe baza infrastructurii Dell Technologies, Fundația i2b2 tranSMART – o organizație non-profit de cercetare open-source, va utiliza date anonimizate despre pacienți, pentru a produce gemeni digitali. Cercetătorii pot efectua apoi milioane de simulări de tratament individualizate pe gemenii digitali pentru a identifica cea mai bună opțiune de terapie posibilă, pe baza datelor genetice și a istoricului medical.

Inițial, cercetătorii vor alimenta baze de date cu 70.000 de teste, simulări și analize ale pacienților pentru o coaliție internațională de peste 200 de spitale și centre de cercetare din Statele Unite, Franța, Germania , Italia, Singapore, Spania, Brazilia, India și Marea Britanie. Acest proiect are potențialul de a se dezvolta la stadiul de 2 milioane de gemeni digitali în următorii patru ani.

„Profesioniștii din domeniul sănătății deschid un nou drum prin dezvoltarea și evaluarea eficacității tratamentelor COVID-19. Această nouă platformă bazată pe AI îi va ajuta să folosească rezultatele cercetărilor pentru a oferi îngrijire mai bună și tratamente persoalizate pentru pacienți. Prin crearea acestor gemeni digitali, ducem cercetarea clinică la un nivel cu totul nou”, explică dr. Shawn Murphy, membru al boardului Fundației i2b2 tranSMART.

Se estimează că 1 din 20 de persoane cu COVID-19 vor prezenta simptome pe termen lung, de la oboseală profundă, ceață cerebrală, dureri de cap, aritmie cardiacă, febră și dificultăți de respirație. Este vorba de sechele post-acute ale SARS-CoV-2. Cunoaștem puține despre cauzele existenței în continuare a simptomelor după ce virusul a fost eliminat din corp sau despre impactul pe termen lung.