Analiza — May 19, 2021 at 3:34 pm

Fibra optică se extinde în Europa

by

Foto; iStock

O recentă cercetare efectuată de FTTH Council Europe arată că numărul total de gospodării şi firme dotate cu fibră optică în ţările UE39, adică pe cuprinsul întregii Europe, a ajuns la peste 182 de milioane la finele anului trecut, reprezentând o creştere de peste 10 milioane faţă de anul precedent.

Zona UE39 studiată include Andorra, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Macedonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Ucraina şi Marea Britanie.

Studiul arată că principalii performeri în termeni de gospodării trecute la fibră optică sunt Franţa (+ 4.6 milioane), Italia (+ 2.8 milioane), Germania (+ 2.7 milioane) şi Marea Britanie (+ 1.7 milioane). Primele cinci ţări în termeni de procente anuale de creştere sunt Belgia (+ 155% faţă de studiul precedent), Serbia (+ 110%), Germania (+ 66%), Marea Britanie (+ 65%) şi Irlanda (+ 49%).

Până la finele lui 2020, numărul de abonaţi la servicii prin fibră optică din Europa a crescut cu aproape 17% în regiunea descrisă. În aceeaşi perioadă ţara care şi-a crescut cel mai mult numărul de abonaţi a fost Franţa, cu aproape 2,8 milioane, fiind urmată de Rusia, cu 1,6 milioane şi Spania cu 1,4 milioane. Alte ţări care au cunoscut creşteri importante de abonaţi sunt Turcia (+ 718.000) şi Germania (+ 694.000).

Descriind rezultatele, FTTH Council Europe afirmă că în multe ţări în care infrastructurile vechi încă predomină se constată o schimbare de strategie în sensul migrării de la reţele bazate pe cupru la reţele bazate pe fibră optică. Cu toate astea, trei ţări cu o bază puternică de reţele bazate pe cupru (Marea Britanie, Germania şi Italia) încă reprezintă aproape trei cincimi din numărul de gospodării care mai au încă de aşteptat ca să treacă la fibră optică în regiunea UE27+Marea Britanie.

În schimb, pandemia sanitară a demonstrat nevoia acută de accelerare şi adopţie a reţelelor bazate pe fibră optică. Ca atare, actualmente, multe guverne şi autorităţi locale sunt tot mai implicate în programe de transformare digitală, crearea de subvenţii şi de cadre legale relevante pentru promovarea extinderii fibrei optice.

FTTH Council Europe a constatat, de asemenea, că sectorul telecom, unul din cele mai inovatoare sectoare economice, poate juca un rol critic în capacitatea Europei de a-şi atinge obiectivele de sustenabilitate în cadrul economiei digitale prin remodelarea modului în care europenii muncesc, trăiesc şi fac afaceri.