Analiza — May 20, 2021 at 5:29 pm

Implementarea eficientă a tehnologiei 5G depinde de consensul global referitor la spectrul 6GHz

by

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.Extinderea lățimii de bandă 5G prin armonizarea spectrului 6 GHz va îmbunătăți net performanța rețelelor la nivel global.

Conform GSMA, organizație care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume și a organizațiilor din sectoarele adiacente industriei, banda 6 GHz este esențială nu numai pentru operatorii de rețele mobile, pentru a oferi o conectivitate îmbunătățită la prețuri accesibile pentru o mai mare incluziune socială, ci și pentru a furniza viteza și capacitatea datelor necesare pentru orașele inteligente, transport și fabrici. Se estimează că rețelele 5G au nevoie de 2 GHz de spectru de mid-band în următorul deceniu pentru a-și valorifica întregul potențial.

În acest moment, însă, potențialul economic al 5G se află într-o zonă de risc, deoarece țările au divergențe asupra spectrului 6 GHz. Noua tehnologie va putea accelera transformarea digitală a tuturor industriilor și sectoarelor, declanșând noi valuri de inovație de care vor beneficia miliarde de oameni. Această tehnologie este crucială pentru obiectivele legate de mediu și climă, deoarece conectivitatea înlocuiește carbonul. Cu toate acestea, pentru a ajunge la toți utilizatorii, industriile vor avea nevoie de capacitatea suplimentară pe care o oferă banda de 6 GHz.

Însă, în ciuda importanței 6 GHz pentru viitorul 5G, guvernele au deja divergențe. China va folosi întregul spectru de 1200 MHz în banda de 6 GHz pentru 5G. Europa a împărțit banda, partea superioară fiind luată în considerare pentru 5G, dar cu o nouă tranșă de 500 MHz disponibilă pentru Wi-Fi. Africa și părți din Orientul Mijlociu adoptă o abordare similară. Cercetările efectuate de Coleago Consulting privind necesitățile spectrului 5G de mid-band în Europa arată că este necesară o cantitate suplimentară de 1 până la 2 GHz de spectrul mid-band pentru a fi conformă cu ratele de date privind experiențele utilizatorului IMT-2020 de 100 Mbit / s (downlink) și 50 Mbit / s (uplink), definite de UIT-R, pentru o capacitate de acoperire mare la nivel de oraș în perioada 2025-2030. Realizarea acestui obiectiv va fi o provocare fără un spectru licențiat de 6 GHz pentru 5G. La cealaltă extremă, SUA și o mare parte din America Latină au declarat că niciuna dintre aceste resurse valoroase nu va fi disponibilă pentru 5G, ci mai degrabă va fi oferită Wi-Fi-ului și altor tehnologii fără licență.

Împreună cu Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE, GSMA atrage atenția către importanța benzii 6 GHz pentru viitorul 5G. Viteza maximă și capacitățile 5G depind de accesul la spectrul de mid-band. Pentru a asigura performanța 5G pe termen lung este nevoie de mai multă capacitate în această zonă, iar 6 GHz este un candidat principal.