Aplicatii — June 10, 2021 at 5:06 pm

Clujenii răspund provocării Green Deal și contribuie la reducerea amprentei de carbon

by

wheeley-googleplay-1024x500Din luna iunie 2021, tehnologia îi ajuta pe locuitorii din Cluj-Napoca să contorizeze cât mai precis, prin aplicația Wheeley Go, cu cât contribuie la reducerea amprentei de carbon dacă aleg să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu ajutorul altor mijloace de transport în comun prietenoase cu mediul.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca susține implementarea acestui proiect, care se încadrează în viziunea privind mobilitatea urbană în vederea dezvoltării de trasee pentru mijloacele de transport prietenoase cu mediul.

Aplicația Wheeley Go a fost dezvoltată de către compania clujeana LIFE IS HARD SA| Work Soft pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest), în cadrul proiectului european TRAM. În cadrul acestui soft au fost integrate informații și modele de succes oferite de reprezentanții unor parteneri europeni ce au testat și implementat, cu rezultate pozitive, aplicații și proiecte similare.
Clujenii sunt încurajați și premiați de către companiile partenere să adopte un stil de viață sănătos și cât mai prietenos cu mediul înconjurător.

wheeley-ios-750 × 1334-2Cum funcționează programul

Cetățenii își pot înregistra și urmări deplasările zilnice cu bicicleta, pe jos sau cu ajutor altor mijloace nepoluante, pot vizualiza impactul pozitiv asupra mediului sau a stării lor de sănătate (emisii de carbon reduse și inclusiv numărul de calorii arse) și pot participa la diferite concursuri la nivelul orașului, în cadrul cărora pot câștiga premii sau reduceri oferite de companiile care susțin proiectul. De asemenea, în funcție de numărul de kilometri parcurși, aplicația va include un clasament și va acorda diferite ranguri pentru utilizatori, astfel încât aceștia să cunoască impactul real al contribuției lor.

– Pentru a încuraja mobilitatea alternativă si tranziția către modalități de deplasare prietenoase cu mediul și adoptarea unui stil de viață sănătos, administrația publică poate verifica datele principalelor zone frecventate de bicicliști și pietoni. Astfel, vor putea fi fundamentate mult mai ușor proiecte pentru zone pietonale, piste pentru biciclete/trotinete sau diferite alte intervenții care vor ajuta la ameliorarea unor probleme identificate pe parcurs. Toate datele despre deplasările cetățenilor sunt anonimizate, iar o hartă interactivă cu cele mai frecventate trasee poate fi accesată pe pagina oficială Wheeley Go.

Companiile private pot folosi acest program ca pe un mecanism de a susține dezvoltarea durabilă în rândul angajaților și a comunității. Acestea pot oferi reduceri pentru cetățenii care merg mai mult pe jos sau cu bicicleta, intrând, astfel, în comunitatea companiilor care susțin mobilitatea urbană. Atât companiile, cât și instituțiile publice pot alege să organizeze concursuri interne în cadrul cărora să îi încurajeze și răsplătească pe angajații care aleg să se deplaseze mai des pe jos sau cu bicicleta, contribuind astfel la scăderea nivelul de poluare din oraș.

LIFE IS HARD și ADR Nord-Vest încurajează participarea activă a locuitorilor la reducerea amprentei de carbon și creșterea calității vieții lansand primele concursuri în cadrul campaniei locale ,,The Way We: THINK, LIVE, MOVE’’. Campania este susținută de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Radio Impuls, Sports Festival și Asociația GO4FUN.

Cum funcționează Wheeley Go pentru cetățeni:

1. se descarcă aplicația din AppStore (pentru telefoane mobile cu sistem iOS) sau Magazin Play (pentru telefoane mobile cu sistem de operare Android): http://onelink.to/pqhn7w
2. înregistrarea se face atât prin intermediul aplicaţiei, cât şi prin intermediul website-ului prin utilizarea unei adrese de e-mail, a unui cont de Facebook sau a unui cont Google
3. se selectează mijlocul de transport dorit și apoi se apasă START pentru a porni înregistrarea traseului.
4. ulterior, utilizatorii pot opta să se înscrie la diferitele competiții organizate în cadrul aplicației pentru a câştiga premiile puse la dispoziție de către partenerii din proiect.

Wheeley Go este rezultatul unui schimb de experiență între Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, inclusiv municipiile reședință de județ, și mai multe orașe și regiuni din Europa (Regiunea Blekinge – Suedia, Regiunea Marche – Italia, Regiunea Andaluzia – Spania și orașul Miskolc – Ungaria), în cadrul proiectului TRAM (Towards new Regional Action plans for sustainable urban Mobility) finanțat prin programul INTERREG Europe. Aplicația pornește de la exemplul de bună practică „Ciclogreen” implementat cu succes în Sevilia. Mai multe informații despre proiectul TRAM pot fi accesate la: https://www.nord-vest.ro/tram/

Rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2021 prin Wheeley GO și modul de funcționare a programului dezvoltat de ADR Nord-Vest în România vor reprezenta un studiu de caz utilizat atât in România, cât și în alte țări europene care doresc să dezvolte programe similare de protectie a mediului.

vizual_campanie