INTERVIU — June 15, 2021 at 5:11 pm

Pot fi noile tehnologii soluții pentru problemele actuale?

by

Despre noile tehnologii, cum vor rezolva problemele actuale și timpul în care acestea vor ajunge la maturitate, am discutat cu Flaviu Cipcigan, IBM scientist.

FlaviuClub IT&C: Ați arătat o evoluție istorică a cercetării. Credeți că faza actuală a descoperirii accelerate va fi și ultima? Unde credeți că se poate ajunge din acest punct de vedere?
Flaviu Cipcigan: Nu cred că va fi ultima. Încă mai e mult de lucru să vedem roadele descoperirii accelerate, de aceea este o oportunitate așa de bună pentru noi la IBM. În viitor tehnologia va evolua și vom descoperi o nouă paradigmă. Acea paradigmă va începe cu noi tehnologii de gândire și va crea un spațiu fertil pentru descoperiri. Acest ciclu a existat de la începutul științei. Filozofii s-au întrebat din antichitate de natura materiei. Dar până la invenția microscopului și apoi a detectoarelor de particule, nu am putut să răspundem la aceste întrebări. Acum avem noi tehnologii de gândire, precum inteligența artificială. Acest lucru ne oferă oportunitatea de a pune noi întrebări și de a le răspunde într-un mod rapid.

Club IT&C: Ați arătat că din mii de variante posibile, în faza de testare de laborator ajung doar două, în medie. Cum credeți că poate ajuta tehnologia la luarea în considerare a tuturor efectelor posibile înainte de trecerea de la faza de testare la faza de produs, mai ales în zona noilor molecule destinate industriei farmaceutice?
Flaviu Cipcigan: Tehnologia de inteligență artificială ne lasă să selectăm din acele mii de variante cele pe care să le testăm în laborator. Ideea este să selectăm cât mai eficient ca variantele care ajung în laborator să aibă șansa cât mai mare să fie antibiotice de succes. Tehnologia de descoperire accelerată crește șansa de succes. Putem să ne imaginăm că procesul de descoperire este ca extragerea unor bile dintr-o urnă. Ai o urnă de mii de bile și doar una dintre ele este albastră. Tehnologia de descoperire accelerată reduce numărul de bile din care vrei să extragi – să zicem la 10 dintre ele. Dacă o programăm corect, bila albastră este una dintre cele zece!

Club IT&C: Având în vedere zonele extrem de complexe abordate de descoperirile accelerate (noi molecule medicale, noi materiale de protecție contra încălzirii climatice etc.) considerați că ecosistemul IBM este suficient sau se va ajunge la colaborare inter-ecosisteme de firme mari pentru găsirea de soluții?
Flaviu Cipcigan: Noi discutăm mult despre conceptul de comunități de descoperire. Într-o comunitate, companiile lucrează împreună pentru a rezolva probleme mai rapid decât în izolare. Problemele precum încălzirea climatică necesită colaborare la nivel global.

Club IT&C: Aplicarea AI, quantum computing etc. în zona de cercetare este, totuși, încă la început. Există vreo previziune legată de timpul în care astfel de tehnologii vor ajunge la maturitate pentru zona de cercetare?
Flaviu Cipcigan: Tehnologia începe să fie matură, dar mai este de lucru în domeniul de aplicații. De exemplu, noi folosim AI pentru a genera noi molecule. Trebuie să conectăm aceste tehnologii cu domenii de aplicație. Cercetarea pe care o fac eu este la aceasta intersecție, între tehnologii și probleme foarte complexe. În următorii 10 ani vor exista multe oportunități la această intersecție.

Club IT&C: Există și alte potențiale tehnologii care ar putea accelera și mai mult procesele de descoperire?
Flaviu Cipcigan: Oamenii de știință sunt atenți mereu la noi tehnologii. De exemplu, tehnologia de gene sequencing a scăzut în cost foarte rapid în ultimii ani și deschide oportunități de cercetare genomica.

Club IT&C: Ce își propune IBM să atingă în materie de cercetare științifică, sunt anumite obiective pe care vi le-ați propus la nivel global sau poate în CEE region?
Flaviu Cipcigan: La nivel global, dorim să facem procesul de descoperire de 10 ori mai rapid. Misiunea noastră este “inventing what’s next”.

Club IT&C: Ce credeți că ar trebui să facă România pentru a-și dezvolta sectorul științific? Aveți unele recomandări sau poate exemple de inițiative din alte țări?
Flaviu Cipcigan: Când vorbim despre sectorul științific, investițiile și ecosistemele sunt întotdeauna cele două cuvinte cheie. Și oameni deștepți și talentați. Trebuie întotdeauna început cu infrastructura. Pentru AI, această infrastructura poate să fie creată foarte rapid de oricine în cloud. După, trebuie creat un ecosistem vibrant de cercetare care să ducă la descoperirea unor probleme de rezolvat. În cercetare, nu e destul să rezolvi problemele – trebuie să știi cum să alegi problemele corecte care să aibă impact. România e plină de talent, așa că sunt sigur că avem oportunitatea să fim un jucător major în domeniul de cercetare.

Club IT&C: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră. Când ați realizat prima dată că v-ați dori să deveniți cercetător, ce vă place cel mai mult la ceea ce faceți?
Flaviu Cipcigan: De când am fost tânăr mi-a plăcut cercetarea. De la primele experimente de fizică pe care le-am făcut în liceu, până la primele lecții din universitate. Tot timpul am fost fascinat de misterele naturii. Ce îmi place cel mai mult este abilitatea de a-mi exprima creativitatea și de a avea un impact pe probleme importante de rezolvat.