Studii — June 16, 2021 at 10:07 pm

Pandemia a crescut interesul pentru 5G

by

Aproape trei sferturi din firmele medii şi mari la nivel global (71% mai exact) cred că pandemia sanitară a accelerat planurile existente de transformare digitală, iar 52% din respondenţi au declarat un interes crescut în tehnologiile 5G şi Internet of Things (IoT), conform unui recent studiu la scară globală efectuat de firma de consultanţă Ernst & Young. Intitulat Reimagining industry futures study 2021, studiul a intervievat respondenţi din Europa, America, Asia şi Orientul Mijlociu şi a acoperit domenii precum tehnologia, energia, comerţul şi administraţia publică.

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.EY a descoperit că aproape trei sferturi din organizaţii consideră că 5G va reprezenta o oportunitate de reinventare a proceselor de afaceri în următorii cinci ani, iar 65% declară că tehnologiile emergente vor juca un rol critic în revenirea organizaţiei după pandemia sanitară. Cu toate astea, cele mai multe organizaţii abordează chestiunea proiectelor legate de noile tehnologii cu prudenţă. Concret, doar 17% dintre ele investesc actualmente în 5G.

Aproape două treimi din respondenţi spun că au probleme în identificarea unui furnizor adecvat pentru strategia 5G, în vreme ce 74% susţin că furnizorii trebuie să le ofere o viziune mai coerentă legată de 5G pentru obţinerea unui caz robust de investiţii.

Când vine vorba de alegerea unui furnizor de 5G, principalele priorităţi enumerate de respondenţi sunt legate de obligaţia furnizorilor de a furniza rezultate concrete de afaceri mai degrabă decât simple beneficii tehnologice (80%) şi de oferirea unor servicii end-to-end (30%).

Întrebaţi despre principala prioritate legată de 5G, 36% din respondenţi au declarat că e vorba de explorarea relaţiei dintre 5G şi alte tehnologii emergente, în vreme ce 38% din respondenţi au socotit drept principala provocare integrarea 5G cu tehnologiile şi procesele existente.

Nu în ultimul rând, doar 18% din respondenţi văd operatorii telecom drept experţi ai transformării digitale, o competenţă vitală care va trebui îmbunătăţită de cei din urmă pe măsură ce firmele apelează tot mai mult la 5G ca vector de transformare digitală. Cei mai mulţi respondenţi văd în furnizorii de servicii IT şi în cei de aplicaţii/platforme digitale drept principalii experţi în transformare digitală (51%, respectiv 65%).