Cloud Computing / Edge — July 1, 2021 at 3:28 pm

Viitorul cloud marcat de mediile multiple

by

Conform unui recent raport al firmei de analiză Ensono Research, care a intervievat câteva mii de factori de decizie din zona de cloud procurement din SUA şi Europa, modelul de consum cloud bazat pe infrastructuri multi-cloud va ajunge în viitorul apropiat să domine peisajul serviciilor de acest gen.

Cloud network storage isolated on gray backgroundRaportul arată că, în acest moment, mediul de cloud privat continuă să fie important pentru firmele care încearcă să-şi optimizeze deciziile de mutare a fluxurilor de lucru în cloud, în ciuda ascensiunii mediului de cloud public. Aceste decizii sunt în cea mai mare parte motivate de cerinţe tehnice şi de securitate şi mai puţin de preţuri sau ofertele furnizorilor.

În zona de cloud public, cela mai popular furnizor din acest moment eate Microsoft Azure, cu aproape 60% preferinţe, înaintea Google Cloud şi IBM. Surprinzător faţă de alte statistici mai puţin legate de preferinţe, AWS, furnizorul numărul unu în termeni de cote de piaţă, s-a clasat abia pe locul patru, cu doar 38% preferinţe.

Un alt rezultat interesant este şi acela că doar unu la sută din respondenţi au declarat că au lucrat dintotdeauna cu acelaşi furnizor sau cu aceeaşi platformă de cloud. Conform autorilor studiului, acest din urmă rezultat arată că pe această piaţă sunt posibile schimbări majore oricând în viitor. Ca atare, în acest moment cel mai important aspect pentru firme este stabilirea unei strategii cloud corecte pentru fluxurile proprii de lucru.