Guvernare/Licitatii — July 2, 2021 at 12:08 pm

Forul decizional de cel mai inalt nivel al Uniunii Internationale a Telecomunicațiilor (UIT) pentru prima dată în UE

by

image004Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul Romaniei pentru gazduirea Conferintei Plenipotentiare a UIT din 2022 (PP-22) la Bucuresti. Aceasta conferinta, cel mai inalt for decizional al UIT, va avea loc in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, in capitala Romaniei, marcand revenirea evenimentului in Europa dupa mai bine de 3 decenii.

„Conferinta Plenipotentiara a UIT din 2022 va avea loc in Romania, fapt care ma bucura foarte mult, marcand revenirea in Europa a reuniunii la cel mai inalt nivel a UIT, dupa mai mult de 30 de ani”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao. „In timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cat de importante sunt tehnologiile si serviciile digitale, mai mult ca niciodata. Totusi, raman provocari ce trebuie depasite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, intr-un moment in care transformarea digitala se accelereaza in intreaga lume”.

Vlad Stefan Stoica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), la semnarea acordului de gazduire in numele Guvernului Romaniei, a adaugat: „Prin organizarea Conferintei Plenipotentiare, ne luam angajamentul de a aduce împreună toate tarile, pentru a conlucra indeaproape la dezvoltarea comunicatiilor globale si la consolidarea sectorului telecomunicatiilor. Va asigur ca depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referinta, la cele mai inalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfasurare si sigurantei tuturor participantilor, avand permanent in vedere desfasurarea evenimentului intr-un mod responsabil atat din perspectiva protejarii mediului si dezvoltarii durabile, cat si a incluziunii sociale si egalitatii de gen”.

Conferinta Plenipotentiara a UIT se desfasoara la fiecare patru ani, reunind reprezentantii celor 193 de state membre ale organizatiei pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru retelele si serviciile din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) din intreaga lume si eforturile de promovare a incluziunii digitale in comunitati slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic si financiar pe patru ani si se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.

Nu in ultimul rand, conferinta va alege urmatorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct si Directorii Birourilor de Sector pentru Radiocomunicatii, Standardizare a telecomunicatiilor si Dezvoltarea telecomunicatiilor, impreuna cu membrii Comitetului pentru Reglementari Radio. Conferinta Plenipotentiara alege, de asemenea, statele membre din componenta urmatorului Consiliu al UIT, care actioneaza ca organ de conducere al organizatiei in perioada dintre doua conferinte plenipotentiare. Statele membre ale UIT vor fi invitate sa depuna oficial candidaturi cu aproximativ un an inainte de conferinta. Candidaturile se transmit catre Secretarul General al UIT pana cel tarziu la ora 23:59 (ora Genevei) in a douazeci si opta zi anterioara PP-22, adica luni, 29 august 2022.

In cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfasurare a PP-22 la Bucuresti, in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). Editia anterioara a Conferintei Plenipotentiare a UIT a fost gazduita la Dubai, in 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Ultima Conferinta a Plenipotentiarilor UIT in Europa a fost conferinta extraordinara gazduita de Franta, in 1989.