Analiza — July 2, 2021 at 4:09 pm

HPC devine noul teren de bătălie pentru vendorii IT

by

HPCConform unui recent raport publicat de firma de analiză GlobalData, noile aplicaţii bazate pe inteligenţă artificială şi volumele imense de date generate de senzorii IoT vor alimenta în scurt timp o creştere masivă a cererii de soluţii High Performance Computing (HPC). Raportul estimează că piaţa pentru soluţii HPC şi servere AI va deveni tot mai competitivă în următorii cinci ani.

În ciuda disruperilor cauzate de pandemia sanitară, vendorii IT şi cei de servicii cloud au identificat deja o creştere a cererii de putere de procesare date. Iar acest fapt va avea un impact major asupra HPC. Dacă în mod tradiţional HPC era utilizat de serviciile financiare, cercetarea ştiinţifică şi medicală, şi firmele mari de resurse naturale, noile aplicaţii generate de AI şi IoT vor face ca gama industriilor care folosesc HPC să se extindă radical în anii următori.

Pe lângă noile aplicaţii, industria de tehnologie este aşteptată să se concentreze pe creşterea flexibilităţii de consum al soluţiilor IT, cel mai des prin modele de tip as-a-service. Iar GlobalData se aşteaptă că astfel de modele să devină un mijloc important de adopţie a tehnologiei HPC în viitorul apropiat şi competitoare redutabile pentru modelele bazate pe hyperscale cloud.

Sesizând pericolul, furnizorii de hyperscale cloud şi-au întărit deja capacitatea de a oferi HPC ca serviciu. De exemplu, chiar în cursul acestei luni, Microsoft a anunţat disponibilitatea generală a noii sale oferte de supercomputing în cloud, alimentate de unităţi NVIDIA A100 Tensor Core GPU. Microsoft Azure se alătură astfel Amazon Web Services, Google Cloud şi Oracle, care oferă toate acum servicii cloud bazate pe NVIDIA A100.

În acelaşi timp, cererea în creştere pentru procesoare mai puternice va alimenta competiţia între producătorii clasici de semiconductori precum Intel, AMD şi NVIDIA. NVIDIA face, de altfel, de multă vreme un efort masiv de a deveni un jucător major pe piaţa IT pentru enterprise, începându-şi acest efort de mai bine de un an cu oferte pentru segmentele high-end.

Tags