Networking — July 6, 2021 at 3:49 pm

Tot ce trebuie sa stii despre ATEN Video DynaSync™

by

Această tehnologie exclusivă ATEN optimizează experiența utilizării unei soluții KVM prin eliminarea problemelor de afișare la pornire și ajustarea rezoluțiilor la comutarea sursei de semnal.

2-cs18216_Feature ArticleTendințele se schimbă: Tot mai mulți utilizatori au migrat către monitoare LCD cu suport EDID, aici încadrându-se modele prevăzute cu conectori clasici VGA, DVI și HDMI, precum și cu DisplayPort. Pentru a îndeplini cerințele acestor utilizatori, ATEN furnizează switch-uri KVM care încorporează tehnologia Video DynaSync™, potrivite pentru birouri cu mai multe computere, medii de programare și testare software cu 2 până la 4 computere, dar și pentru ferme mari de servere, cu multe computere.

ATEN Video DynaSync™ este o tehnologie brevetată, care optimizează experiența vizuală oferită de soluții KVM. Prin salvarea informațiilor EDID ale monitorului, problemele de afișare de la pornire sunt eliminate, iar operarea devine mai fluidă, datorită capabilității switch-ului de a reda corect rezoluția la comutarea porturilor. Video DynaSync™ garantează utilizarea setărilor video ideale, indiferent de sistemul de operare. În cele ce urmează, vom explica modul de funcționare a acesteia.

1. Cum funcționează suportul EDID și care pot fi problemele?
EDID este definit de VESA (Video Electronics Standards Association) și reprezintă informațiile care sunt salvate într-un chip ROM/EEROM la nivelul monitorului, incluzând date despre capabilitățile monitorului, care pot fi „citite” de către placa video a computerului conectat, prin intermediul unui conductor DDC din cablul video. Acest procedeu funcționează fără probleme cu un singur monitor și un singur computer.
Interfețele VGA, DVI și HDMI sunt adoptate pe scară largă, iar DisplayPort câștigă rapid teren. Toate au în comun faptul că exploatează beneficiile canalului EDID/DDC. Atunci când între computere și monitor este instalat un switch KVM obișnuit (fără ATEN Video DynaSync™), pot apărea probleme la comutarea surselor.

DDC (Display Data Channel) este o conexiune digitală între monitor și placa video. Aceasta permite ecranului să transmită specificațiile sale EDID plăcii video. La conectarea unui computer a cărui placă video suportă EDID și a unui monitor EDID, computerul accesează datele EDID ale monitorului (prin intermediul canalului DDC integrat în cablul video) și ajustează în mod automat setările video (în conformitate cu datele EDID) la valorile optime. Acest mecanism de comunicare pentru selectarea rezoluției corecte este invizibil pentru utilizator și este deosebit de util atunci când monitoarele sunt conectate direct, însă beneficiile se pierd în cazul montării la switch-uri KVM obișnuite. Explicația constă în faptul că acestea nu dispun de un mecanism care să permită transferul informațiilor EDID de la monitor către computerele neselectate în secvența de inițializare a acestora. Drept urmare, plăcile video pot genera rezoluții de afișare incorecte.

3-ATEN_cs1842_cs1844_Feature Article
Switch-urile KVMP™ dual display cu 2/4 porturi și interfețe USB 3.0 și HDMI 4K ATEN CS1842/CS1844 sunt soluții cu tehnologie Video DynaSync™ pentru stații de lucru desktop, ce facilitează accesarea rapidă și fără efort a două computere cu interfață HDMI, folosind o singură consolă

Folosind un switch KVM simplu, un monitor poate fi conectat la două sau mai multe computere, după comenzile utilizatorului. Atunci când computerele conectate la dispozitivul KVM pornesc, există posibilitatea ca acestea să nu detecteze datele EDID ale monitorului; este necesar ca switch-ul să conecteze computerul la monitor, iar canalul DDC să transmită informațiile către computer.

Unele switch-uri KVM pun la dispoziția computerelor date EDID implicite, dar această abordare nu presupune decât o rezoluție selectată arbitrar. În acest fel, li se permite computerelor să pornească ca și cum ar fi accesat datele EDID ale monitorului, însă în realitate ar putea folosi o rezoluție suboptimă. Chiar în unele cazuri se poate întâmpla ca monitorul să nu afișeze nimic atunci când utilizatorul comută sursa folosind setări EDID implicite incorecte, iar în altele, computerele ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se resincroniza cu rezoluția corectă a monitorului. În situații rare (rezoluții EDID implicite prea mari), monitorul poate fi deteriorat.

2. ATEN Video DynaSync™ rezolvă dilema EDID
Tehnologia brevetată ATEN Video DynaSync™ se folosește de EDID pentru a intermedia comunicarea rezoluției dintre monitor și computer, chiar și atunci când monitorul și computerul sunt separate de un switch KVM sau soluție de extensie.

ATEN a rezolvat dilema comutării semnalelor EDID prin implementarea unei memorii EDID special configurate în switch-urile sale KVM echipate cu Video DynaSync™. Atunci când un astfel de switch KVM este pornit și conectat la un monitor cu EDID, salvează și stochează datele EDID ale acestuia în memoria sa. Aceasta este pusă apoi la dispoziția tuturor computerelor conectate la dispozitivul KVM cu Video DynaSync™, care pot folosi canalul DDC pentru a accesa informațiile stocate. În acest fel, este asigurată și conectivitatea HDCP, prevenind blocarea conținutului protejat digital.

4-ATEN_Diagram_Video_DynaSyncÎn eventualitatea în care monitorul nu este pornit sau conectat atunci când dispozitivul KVM cu Video DynaSync™ este pornit, switch-ul conectează computerul selectat direct la memoria EDID a monitorului, astfel că accesarea informațiilor importante este posibilă și în această situație. ATEN Video DynaSync™ facilitează și salvarea datelor EDID detectate cu ocazia ultimei utilizări, astfel că poate furniza date corecte, chiar și în situația în care monitorul nu este încă pornit. Iar datorită faptului că există întotdeauna informații EDID adecvate, nu se pierde timp pentru căutare la schimbarea computerului, nu există ecrane goale și nu este necesară repornirea niciunui computer pentru detectarea setărilor corecte. Totul funcționează ca și cum fiecare computer ar avea o conexiune DDC directă și permanentă la datele EDID ale monitorului.

3. ATEN Video DynaSync™ în configurații pentru desktop extins
Așa cum am arătat, ATEN Video DynaSync™ oferă beneficii multiple cu scopul de a îmbunătăți experiența vizuală în diverse scenarii care presupun comutarea între mai multe computere, folosind o singură consolă. Avantajele nu se opresc însă aici. Foarte multe industrii folosesc tot mai des configurații multi-monitor, acestea fiind considerate responsabile pentru creșterea productivității într-o multitudine de diferite aplicații, precum servicii financiare, design CAD/CAM și camere de control. În aceste scenarii, care exploatează avantajele unui desktop extins, Video DynaSync™ garantează că ferestrele deschise pe un desktop extins nu vor reveni la setările implicite pe ecranul principal atunci când utilizatorul comută porturile. Drept urmare, utilizatorul beneficiază de o experiență fluidă și fără întreruperi.

5-ATEN-Video-DynaSync4. Ajutorul oferit de ATEN Video DynaSync™
Care sunt beneficiile reale ale utilizatorilor care optează pentru ATEN Video DynaSync™? Fără un switch care să transmită semnalele EDID corect (prin intermediul canalului DDC și al unei memorii adecvate), utilizatorii se pot confrunta cu rezoluții incorecte, imagini neclare sau chiar necesitatea de a reporni manual fiecare computer după conectarea la switch. Uneori, computerele pierd chiar datele EDID atunci când switch-ul selectează alt canal, ceea ce înseamnă o nouă serie de ajustări de rezoluții și reporniri. Astfel de situații frustrante, mari consumatoare de timp, printre care reporniri generate de comunicări HDCP întrerupte, pot fi evitate prin alegerea unui switch KVM care asigură comunicarea EDID corectă între monitor și plăcile video.

6-ATEN-cs1964_Feature Article
Prevăzut cu tehnologie Video DynaSync™, switch-ul KVMP™ triple display cu 4 porturi, interfețe USB 3.0 și DisplayPort 4K ATEN CS1964 a fost proiectat pentru a fluidiza organizarea spațiului de lucru, astfel încât utilizatorii să gestioneze fără efort stații de lucru multimedia cu trei ecrane

Pentru a viziona întreaga gamă de switch-uri KVM ATEN cu tehnologie Video DynaSync™ și pentru a găsi soluția potrivită propriilor nevoi, apăsați aici.