Internet/Telecom, Securitate — July 7, 2021 at 1:07 pm

Cum îți protejezi afacerea de amenințări cibernetice și de fraudă

by

O companie depinde și de încrederea pe care i-o acordă clienții săi. Iar acea încredere a clienților ține și de abilitatea companiei tale de a le proteja datele. În contextul muncii de la distanță sau în sistem hibrid, protejarea informațiilor sensibile ce țin de business sau de clienți poate părea o sarcină dificilă, având în vedere că infractorii cibernetici încearcă constant să exploateze orice vulnerabilitate – fie ea umană sau informatică.

Acum este momentul perfect să te asiguri că ai implementat toate mijloacele de protecție, iar clienții tăi vor putea sta liniștiți, știind că datele lor se află în siguranță.

Trei componente pot păstra securitatea companiilor mici: VPN-urile, managementul dispozitivelor mobile și angajații informați.

Rețeaua Privată Virtuală
Prin însăși natura sa, lucrul de la distanță presupune că angajații accesează și transmit date în afara perimetrului protejat al biroului.

Având în vedere că angajații se bazează pe propriile conexiuni la internet sau chiar pe conexiuni publice, este important ca afacerile mai mici să se protejeze împotriva compromiterii sau furtului datelor – iar aici intră în scenă VPN-urile.

Ce sunt VPN-urile?
Un VPN sau o Rețea Privată Virtuală reprezintă o conexiune virtuală între calculatorul tău și un server de la distanță sau un oricare alt dispozitiv. Un VPN permite comunicarea datelor în siguranță – ca și cum ai fi la birou.

Cum funcționează?
VPN-urile permit utilizatorilor să acceseze o rețea privată în siguranță. Datele sunt criptate, astfel încât să nu ajungă pe mâini nepotrivite în timpul transferului. La fel, adresa IP și localizarea utilizatorului sunt ascunse.

De ce are nevoie firma mea de o astfel de soluție?
• Pentru ca angajații tăi să acceseze în mod securizat datele companiei, chiar și când lucrează de la distanță.
• Pentru a îți securiza traficul de date.
• Pentru a te asigura că angajații nu pot fi urmăriți sau identificați pe diverse site-uri web.
• Pentru a evita ca angajații să fie cenzurați sau blocați de la servicii indiferent de unde s-ar afla.

Cum configurez un VPN?
voda 1
Contactează unul dintre consultanții Vodafone pentru sfaturi privind implementarea unui VPN pentru personalul tău.

Gestionarea dispozitivelor mobile
Pe fondul muncii de acasă sau în sistem hibrid, multe companii au ales să le permită angajaților să lucreze folosindu-se de dispozitivele personale.

Având în vedere creșterea exponențială a numărului atacurilor de phishing împotriva dispozitivelor personale în 2020, este de importanță vitală pentru companie să protejezi fiecare dispozitiv care accesează internetul, inclusiv smartphone-urile, prin gestionarea dispozitivelor mobile.

Ce este aceasta?

Gestionarea dispozitivelor mobile reprezintă un set de reguli prin care te asiguri că oamenii pot lucra în mod eficient din afara biroului – indiferent dacă sunt la sediul clientului, într-o călătorie de afaceri sau acasă – în timp ce datele tale și ale clienților tăi sunt păstrate în siguranță.

De ce am nevoie de asta?

Angajații pot folosi dispozitivele personale sau pe cele oferite de companie. Oricum ar fi, aceste dispozitive trebuie protejate împotriva amenințărilor cibernetice.

Cum îmi securizez dispozitivele companiei?

voda 2Există mai multe opțiuni pentru dispozitive, în funcție de sistemele tale de operare:

• Soluțiile de securitate pe bază de rețea (cum ar fi Vodafone Secure Net ) pot proteja dispozitivele împotriva virușilor, malware-ului și phishing-ului.
• Sistemele de gestionare a dispozitivelor îți oferă vizibilitate și control de la distanță, de pe un portal central, al dispozitivelor, indiferent dacă trebuie actualizat software-ul sau dacă dispozitivele trebuie curățate de infecții malware.
• Serviciile de securitate instalate pe dispozitivele mobile (cum ar fi Bitdefender Mobile Security ) pot împiedica, detecta și remedia amenințările la adresa smartphone-urilor și tabletelor.

Angajați informați

voda 3Angajații au reprezentat întotdeauna una dintre cele mai importante linii de apărare informatică pentru o companie. Când unii dintre ei lucrează de la distanță, importanța instruirii echipei în domeniul securității informatice e mai mare ca oricând.

Când granițele dintre dispozitivele personale și cele oferite de companie devin din ce în ce mai neclare, poate fi utilă stabilirea unui set de reguli de securitate pentru orice dispozitiv care accesează date ale companiei. Printre criteriile care trebuie luate în calcul se numără:

• Dacă dispozitivele personale – sau doar cele de la companie – ar trebui să poată accesa datele companiei.
• Căror sisteme de operare și aplicații trebuie să li se permită accesul la date.
• Controalele de securitate de nivel minim care trebuie să existe: parolele puternice, criptarea sau VPN-ul.

Definirea unei politici de securitate IT și apoi organizarea unei sesiuni în care se stabilesc bunele practici de securitate pentru forța ta de lucru de la distanță pot fi pași de ajutor în reamintirea echipei privind importanța securității informatice și necesitatea respectării unor reguli pentru siguranța companiei.

Combaterea riscurilor
Organizațiile mai mici s-au bucurat întotdeauna de relații mai strânse cu clienții lor – iar aceste relații pot fi consolidate dacă clienții tăi știu că le protejezi datele.

Să știi că ai la dispoziție instrumentele necesare care să îți protejeze afacerea de atacuri cibernetice și de fraude îți oferă un sentiment de liniște de neegalat.

Ai nevoie de mai multe informații? Vorbește cu unul dintre consultanții Vodafone. Echipa Vodafone are răspunsuri pentru o mulțime de subiecte digitale.