Analiza — July 21, 2021 at 10:53 am

Un nou război major apare la orizont

by

Un recent studiu realizat de firma de soluţii de identity management Okta a ajuns la surprinzătoarea concluzie că la orizont se profilează un nou război major între angajaţi şi angajatori. Mai concret, este vorba de faptul că foarte mulţi angajaţi înclină să adreseze un apel legislativelor naţionale din multe ţări europene pentru a scoate în afara legii obligativitatea reîntoarcerii la locul de muncă!

Multiracial team group disputing in office boardroom at meetingAu fost intervievaţi pentru acest studiu-sondaj mai bine de 20.000 de angajaţi cu muncă de birou de pe cuprinsul UE, iar o bună parte a lor au declarat că nu mai sunt dispuşi, după ce au prin gustul lucrului de acasă, să revină la modalitatea de lucru cu ore fixe de program şi deplasare până la şi de la birourile firmei angajatoare.

Unii respondenţi înţeleg nevoia de a exista excepţii de la această dorinţă, cum ar fi în cazul angajaţilor din servicii de urgenţă, însă alţii consideră că măsura de revenire obligatorie la lucrul de la birou ar trebui scoasă în afara legii. Prioritatea pentru angajaţi a devenit, mai nou, capacitatea de a deţine controlul complet asupra locului unde ei muncesc.

Conform realizatorilor studiului, o schimbare legislativă în acest sens ar pune alegerea legată de locul de muncă în mâinile angajaţilor. În plus, ar oferi firmelor oportunitatea de a revizui evaluări de personal şi procese de lucru, şi ar permite implementarea de metode mai bune de sprijinire a lucrului din locaţii multiple.

Oricum, şi acei angajaţi care sunt dispuşi să revină la birou se aşteaptă ca firmele pentru care lucrează să efectueze câteva schimbări legate de securitate şi sănătate, cum ar fi reducerea numărului de oameni din birouri, instalarea de tehnologii anti-covid care să ajute la păstrarea distanţei sociale şi implementarea de măsuri de purtare obligatorie a măştii de protecţie.

În plus, angajaţii îşi doresc să dispună de abilitatea de a ajunge şi de a pleca de la lucru la ore diferite pentru a evita mulţimile de la orele de vârf. Va fi interesant de urmărit care va fi rezultatul unei astfel de optici în România, o ţară recunoscută pentru rigiditatea majorităţii angajatorilor în privinţa condiţiilor de lucru.